Radio Białystok | Wiadomości | Eksperci przypominają - mięso powinniśmy kupować w miejscach do tego wyznaczonych
autor: Michał Krot
Źle przechowywane mięso może prowadzić do zatrucia pokarmowego, a nawet do tragedii. Na Podkarpaciu w Nowej Dębie doszło w ostatnich dniach do takiego właśnie wydarzenia - ponad 50-letni mężczyzna stracił życie po zjedzeniu kupionej na targu galaretki mięsnej. Dwie inne osoby trafiły do szpitala.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
- Mięso powinniśmy kupować w miejscach do tego wyznaczonych. Np. w zatwierdzonych, zarejestrowanych sklepach, placówkach handlowych działających legalnie. Na pewno nie w miejscach przypadkowych - mówi Ewelina Chojnowska z Wojewódzkiego Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Zapytaliśmy białostoczan, czy zwracają uwagę na mięso, które kupują.
Osoby, które odczuwają niepokojące objawy zdrowotne w wyniku zjedzenia mięsa z niesprawdzonego źródła, powinny skontaktować się z lekarzem lub zadzwonić pod numer 112 - czytamy w komunikacie RCB.
Na nieświeże mięso sprzedawane w suwalskich sklepach skarżą się nasi słuchacze. W ostatnim czasie otrzymaliśmy trzy takie sygnały. Dwa dotyczyły marketów, a jeden miejscowego bazaru.
Główny Inspektorat Sanitarny potwierdził, że mięso drobiowe zawierające przekroczone dawki niedozwolonego środka owadobójczego - fipronilu - było w sierpniu sprzedawane na terenie Polski.