Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości - Zambrowskie Produkty Lokalne. Od kumpii wieprzowej do okrągłego jubileuszu [zdjęcia]
Oficjalnie zarejestrowane mają cztery produkty, ale wystawiają i oferują co najmniej kilka razy więcej. Stowarzyszenie "Zambrowskie Produkty Lokalne" świętuje swoje 20-lecie. Ich wyroby to z reguły tradycyjne dania i potrawy, czasem z autorską recepturą.
Stowarzyszenie "Zambrowskie Produkty Lokalne" obchodzi 20 lat istnienia.
Powstało z inicjatywy Andrzeja Modzelewskiego, który jako pierwszy wytwórca w tym regionie, wpadł na pomysł zarejestrowania swoich produktów tradycyjnie wytwarzanych.
A wszystko zaczęło się od opracowania własnego przepisu na kumpię wieprzową z komina - wspomina jej wytwórca Andrzej Modzelewski.
Z czasem dołączyli do niego inni producenci, często z rodzinnymi lub autorskimi recepturami na tradycyjne potrawy.
Obecnie, podczas wystawiania się na różnych imprezach czy targach, mają ich co najmniej kilkanaście - od wyrobów mięsnych i wędlin, przez pieczywo po dodatki, desery i nalewki.
Podczas jubileuszu 20-lecia wspominano historię stowarzyszenia, w której nie zabrakło i trudnych chwil z zagrożeniem rozwiązania go włącznie, ale z optymizmem na przyszłość.
A jednym w gwarantów tego sukcesu mają być nowe władze, bo z okazji jubileuszu dokonano także takich zmian i "Zambrowskimi Produktami Lokalnymi" pokieruje teraz, reprezentujący młode pokolenie wytwórców, Maciej Dmochowski, którego rodzina działa w stowarzyszeniu od jego powstania.
| red: at