Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Co jedzono w średniowieczu?
Chociaż na polskich ziemiach nie znano wtedy jeszcze m.in. ziemniaków, papryki, kawy, czy czekolady, to kuchnia średniowieczna była aromatyczna i pełna smaków.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pieczono już kilka rodzajów chleba, na stołach pojawiały się pieczone mięsiwa i przyrządzane na różne sposoby ryby oraz kołacze. A wszystko zapijano winem, miodem lub piwem. O smakach i aromatach średniowiecznej kuchni, a także o tym, skąd się wzięło słowo "rosół" opowie etnograf Magdalena Zielińska z Pracowni Dziedzictwa Kulturowego Suwalskiego Ośrodka Kultury.
- Mięso z najtłustszego dzika ma mniej cholesterolu niż najchudsza wołowina - mówi Tadeusz Czerwiecki, wiceprezes Międzyzakładowej Spółdzielni Mieszkaniowej w Suwałkach, ale też zapalony myśliwy.
Karp, szczupak, śledź - smażone, w occie czy w galarecie – ryby królują na wigilijnym stole. To podstawa uroczystej kolacji.
Rozgrzewają organizm w chłodne dni i dostarczają nam cennych witamin.
Babkę ziemniaczaną znają prawdopodobnie wszyscy . Jedni ją lubią inni nie znoszą. Ale dla tych których odstręcza wizja bezmięsnego dania, mamy kulinarną ciekawostkę.
Bobrzyna na stole, to coraz częstsze zjawisko.