Wigilijne gotowanie


Wigilijne gotowanie

Cykl audycji o regionalnych potrawach na Wigilię, przygotowany wspólnie z  Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w ramach „Promocji przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim”. W niedzielę (27 listopada) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej - wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki” przygotowywaliśmy postne dania wigilijne. Można było też zwiedzić skansen z przewodnikiem, dla dzieci uczestniczyły w warsztatach tematycznych.  Pierwsza impreza z tego cyklu odbyła się w piątek - panie z kół gospodyń wiejskich przygotowywały dania mięsne na świąteczny stół w Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek” w Drohiczynie. 

Podczas świąt nie może zabraknąć słodkości. Te przygotowywane będą w Przystawańcach w gminie Puńsk w środę (30.11). Początek o godz.11.  Zwieńczeniem wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego będzie impreza 10 grudnia (sobota) - w nowej hali Giełdy przy ul. Andersa w Białymstoku. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Kreatywne Czechowianki” będą robić dania z karpia knyszyńskiego. Z kolei członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki” pokażą, jak przyrządzić świąteczne potrawy z użyciem kapusty i ogórków kiszonych. Poznamy też podlaskich laureatów ogólnopolskiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo –Smaki Regionów”, którzy  specjalnie na ten dzień przygotują swoje potrawy nagrodzone kulinarną „Perłą”. Przedstawiony też będzie kolejny regionalny produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czyli podlaskie „Knysze”. Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego 10 grudnia rozpocznie się o godz.9.

Projekt wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego: „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim” realizuje Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego.

Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Operacja „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim” współfinansowana  jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II  Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020





Wigilijne gotowanie w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej [zdjęcia]


Celem jest promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych. W ramach wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w niedzielę (27.11) można było nauczyć się gotować w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.



Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego


Celem jest promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim. Od Drohiczyna rozpoczęło się wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego.




 

Przedsięwzięcie realizowane w ramach „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Instytucja odpowiedzialna za treść Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego w Białymstoku.

Operacja „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
NieTeatr Januszkiewicz - Tymański

REKLAMA
OiFP Koncert Sylwestrowy

Wigilijne gotowanie

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok