Radio Białystok | Wiadomości | Polacy jedzą zbyt mało warzyw i owoców
Polacy jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Dziennie to niecałe 280 gramów, a Instytut Żywienia i Żywności oraz Światowa Organizacja Zdrowia rekomendują minimum 400 gramów.
Warto sięgać po owoce i warzywa lokalne, które nie są konserwowane - mówi toksykolog i fitoterapeuta Ewa Kuchowicz.
"Jeżeli kupujemy np. winogrona, które wyrosły w Polsce, one są może trochę bardziej kwaśne, mogą się szybciej popsuć. A jeżeli kupujemy takie, które przyjechały daleko z innych krajów, one długo mogą leżeć i się nie psują. Ciekawostką jest, że w tym kraju, w którym rosną, psują się szybciej. Jaki z tego wniosek? Zostały zabezpieczone, żeby do nas dotarły całe i się nie psuły" - mówi Ewa Kuchowicz.
Kupujmy na lokalnych targach
Nie dajmy się omamić owocom i warzywom z hipermarketów, które są czyste, jednakowego kształtu i się długo nie psują.
"Popatrzmy raczej w kierunku naszych lokalnych targów, gdzie możemy kupić warzywa i owoce, które co prawda nie będą leżeć tygodniami, musimy je umyć i czasami mają ślad po robaku, ale to znaczy, że nie użyto tam ani za dużo środków do ochrony roślin, ani za dużo nawozów, one są dużo zdrowsze" - dodaje Ewa Kuchowicz.
Nabiał, mięso, pieczywo, warzywa i owoce - to podstawowe produkty spożywcze i to one najczęściej lądują w naszych koszykach i siatkach na zakupy. W piątek (25.08) przypada Dzień Polskiej Żywności.
Teoretycznie mamy sezon na warzywa i owoce, tymczasem za zakupy w warzywniakach płacimy dużo więcej niż przed rokiem. Co więcej, niektóre owoce były dla nas nieosiągalne. Jeden z powodów wzrostu cen to wiosenne przymrozki.
Liczba małych sklepów osiedlowych spada w Polsce z roku na rok – wynika z danych firmy Euromonitor International.
To ma być miejsce, w którym mieszkańcy Sejn i okolic będą mogli sprzedawać swoje produkty. W mieście powstaje bazarek owocowo-warzywny.