Radio Białystok | Magazyny | Czytam książki | "Dieta Smartfood" Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta
Ile jeść dziennie kawałków czekolady, by usprawnić układ krążenia? Czy warto mrozić sok pomarańczowy? Jak przygotować kapustę, by hamowała powstawanie komórek rakowych? Krótko mówiąc – jak jeść smart, czyli mądrze? „Dieta Smartfood”, owoc badań setek naukowców z całego świata, w księgarniach od 15 marca.
„Dieta Smartfood” to opowieść o jedzeniu niezwykłym. O produktach żywnościowych powszechnie znanych, a przy tym szczególnych: wchodzą w dialog z DNA, chroniąc ciało przed chorobami i uciszając geny starzenia. Znaczenie tego odkrycia brzmi futurystycznie: odtąd każdy z nas, w trakcie codziennych posiłków, może zmienić swoje zapisane w genach przeznaczenie.
Cudów nie ma – jest jednak nauka. SmartFood to inicjatywa pod egidą Europejskiego Instytutu Onkologicznego. Badania Instytutu nad tym, jak jedzenie wpływa na geny, zaowocowały odkryciami, którymi naukowcy chcieli podzielić się z ludźmi na całym świecie. Jakie posiłki mają wpływ na długość naszego życia? Które produkty są w stanie zmniejszyć ryzyko nowotworów? Naukowcy z projektu SmartFood wyselekcjonowali 30 produktów spożywczych, których jadanie jest smart, czyli mądre. Ich składniki mogą przekonać geny, by pracowały więcej lub mniej. A to oznacza możliwość spowolnienia procesów starzenia, uniknięcia wielu chorób i dolegliwości w tym np. choroby wieńcowej, nadciśnienia, nowotworów, ale i nadwagi. Naukowcy pracowali pod kierunkiem Piera Giuseppe Pelicciego i Lucilli Titty, współautorów książki „Dieta Smartfood”, która właśnie trafia do polskich czytelników.
Dieta Smartfood bazuje na badaniach naukowców z całego świata. Nie jest jednak bez znaczenia, że została sformułowana we Włoszech – w kraju, w którym jedzenie jest przede wszystkim jedną z największych życiowych przyjemności. Propozycja naukowców to nie szereg wyrzeczeń, ale kompas wskazujący produkty, które szczególnie warto spożywać. Jeśli ktoś spodziewa się tabelek z kaloriami, wyliczonych co do grama porcji makaronu oraz kategorycznych zakazów, musi poszukać innej książki.
Jakie owoce pomogą na opuchnięte nogi? Co robić, żeby jeść ryby i uniknąć problemu z rtęcią? Kiedy kawa szkodzi, a kiedy pomaga? Jak długo gotować czosnek, by zachował dobroczynne działanie? Obok przystępnie wyłożonych zasad diety Smartfood i badań, z których wynikają, czytelnicy znajdą w książce mnóstwo porad, jak na co dzień najlepiej skorzystać z superproduktów, przykładowe menu, w których zachowane są odpowiednie proporcje, a także obszerny dział przedstawiający popularne mity żywieniowe, z którymi rozprawiają się autorzy.
prof. Pier Giuseppe Pelicci – dyrektor ds. badań w Europejskim Instytucie Onkologicznym i profesor zwyczajny na uniwersytecie w Mediolanie. Jest znany z badań nad onkogenomiką i długowiecznością. Przyczynił się do stworzenia pierwszego molekularnego leku przeciwnowotworowego i odkrycia pierwszego genu starzenia u ssaków.
dr Lucilla Titta – naukowiec i specjalistka w dziedzinie żywienia, jest koordynatorką projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie. Bada współzależności między żywieniem a zdrowiem, przywiązuje dużą wagę do upowszechniania odkryć naukowych jako narzędzia profilaktyki.
Eliana Liotta – dziennikarka, pisze do „Sette” oraz „Io donna” (tygodniowych dodatków do „Corriere della Sera”).
Prywatnie tu: tudorotasokolowska.pl
Prowadzący:
Dorota Sokołowska