Radio Białystok | Koronawirus | Obroty branży gastronomicznej spadły nawet o 90 proc.

Obroty branży gastronomicznej spadły nawet o 90 proc.

17.04.2020, 11:59, akt. 15:01

Zamknięcie stacjonarnych punktów gastronomicznych spowodowało spadek obrotów branży w wysokości 80-90 proc. - oszacował Polski Instytut Ekonomiczny. Zdaniem analityków przetrwać mogą te firmy, które szybko i elastycznie dopasowały się do nowych warunków.

fot. Monika Kalicka
fot. Monika Kalicka

Pandemia zahamowała rozwój

Jak podkreślili eksperci PIE, dynamicznie rozwijający się w Polsce rynek gastronomiczny zatrzymała pandemia koronawirusa.


- To duży problem dla tych punktów, które nastawione były na spotkania towarzyskie i które przede wszystkim inwestowały w klimat oraz komfort miejsca świadczenia usługi - wskazali specjkaliści w "Tygodniku Gospodarczym PIE".


Pizzerie najpopularniejsze

Według cytowanych przez PIE danych GUS najbardziej popularnym typem lokalu gastronomicznego odwiedzanego przez Polaków były pizzerie, zaliczane do punktów gastronomicznych, mających największy (38,2 proc.) udział w ogólnej liczbie placówek gastronomicznych w kraju.

Na kolejnych miejscach są restauracje (z 28,2 proc. udziałem), a różnego rodzaju bary miały 27,6 proc. udziału w ogólnej liczbie placówek gastronomicznych w Polsce. O ile kluczowymi klientami restauracji były osoby starsze, to puby i bary oraz fast foody były częściej odwiedzane przez młodzież.

Okazjami do odwiedzania punktów gastronomicznych były przede wszystkim spotkania ze znajomymi (51 proc. wskazań) oraz spontaniczne wizyty (48 proc.).


Ważna elastyczność

Zamknięcie stacjonarnych punktów gastronomicznych spowodowało spadek obrotów, szacowany przez ekspertów PIE na ok. 80-90 proc.

Pierwsze tygodnie walki z koronawirusem pokazały, że kluczowa jest izolacja ludzi, dlatego w tej sytuacji najbardziej sprawdzały się działania zapewniające świadczenie usług gastronomicznych na wynos. Przedsiębiorstwa gastronomiczne realizują obecnie zamówienia online, przez telefon, z różnymi ścieżkami odbioru zamówionego posiłku, np. w punkcie gastronomii, w postaci darmowej dostawy do klienta czy dostawy za pośrednictwem serwisów dostawy.


- Te firmy gastronomiczne, które w miarę szybko i elastycznie dopasowały się do nowych warunków, mają szanse na przetrwanie, a nawet rozwój w kierunku, którego wcześniej mogły nie brać pod uwagę, bazujący głównie na zasobach i kompetencjach związanych z nowoczesnymi technologiami - zaznaczyło PIE.


Kluczem do przetrwania narzędzia cyfrowe

Przed wybuchem pandemii, jak podkreślili eksperci, większość firm związanych z zakwaterowaniem i gastronomią nie inwestowała w nowoczesne technologie w usługach oraz w e-handel, choć 1/5 z nich planowała rozwój e-handlu w 2020 r. Ok. 12 proc. w ogóle nie dostrzegało konkurencji ze strony przedsiębiorstw gastronomicznych wykorzystujących narzędzia cyfrowe, a co trzecia firma uważała, że konkurencja ze strony firm stosujących technologie cyfrowe to silna lub bardzo silna bariera rozwojowa.

Tymczasem, jak ocenili analitycy PIE, kryzys przetrwają przede wszystkim te podmioty, które szybko wykorzystały swoje możliwości cyfrowe, jak np. social media, by utrzymać kontakt z klientami oraz pozyskać nowych. - Wiele firm w tym celu łączy swoje zasoby i wspiera się wzajemnie pomysłam - wskazali.



źródło: PAP | red: zmj

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Ekonomiczne skutki koronawirusa - raport

16.04.2020, 07:02

Pandemia koronawirusa spowodowała ograniczenia aktywności 3 mld ludzi na świecie - konsumpcja może spaść o 33 proc., a każdy miesiąc hibernacji gospodarki oznacza spadek globalnego PKB w skali roku o 2 pkt. proc. - wynika z raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego.


Prawie 40 proc. Polaków nie ma oszczędności, które pozwolą im funkcjonować po zwolnieniu z pracy

13.04.2020, 08:01

38 proc. Polaków nie ma oszczędności, które pozwolą im funkcjonować po utracie pracy na skutek koronawirusa. Tak wynika z danych przedstawianych przez Krajowy Rejestr Długów.


Przedsiębiorcy zachęcają do wspierania ulubionych firm

30.03.2020, 08:29

Krajowa Izba Gospodarcza rozpoczęła kampanię pod hasłem "Nie pozwolę ci się zamknąć".


Branża hotelarska liczy straty - właściciele liczą na pomoc

28.03.2020, 07:44

Potrzebne jest większe wsparcie, bo branża hotelarska w Polsce już się nie podniesie - mówią hotelarze.


Białostoccy restauratorzy za darmo dostarczają posiłki pracownikom służby zdrowia

16.03.2020, 17:55

Chcą pomóc lekarzom i pielęgniarkom w trudnej sytuacji. Białostoccy restauratorzy, którzy z powodu epidemii koronawirusa i odgórnych ograniczeń musieli zamknąć lokale, za darmo dostarczają posiłki pracownikom służby zdrowia.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego
źródło: PRB
KORONAWIRUS
23.11.2022, 11:38, akt. 11:39

Raport zakażeń - 17-23.11.2022






Źródło: PRB
KORONAWIRUS
1.06.2022, 16:48, akt. 16:51

Raport zakażeń - 26.05 - 01.06


Raport zakażeń - 12-18 maja
KORONAWIRUS
18.05.2022, 11:11, akt. 11:17

Raport zakażeń - 12-18 maja



źródło: MZ
KORONAWIRUS
27.04.2022, 11:13, akt. 11:19

Raport zakażeń - 21-27 kwietnia











źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok