Łosoś z piekarnika – w folii czy rękawie?

[Artykuł sponsorowany]

7.09.2022, 08:51, akt. 08:52


Łosoś z piekarnika – w folii czy rękawie?
Łosoś z piekarnika – w folii czy rękawie?

W czym piec łososia – w folii aluminiowej, a może w odpowiednio przeznaczonym do pieczenia rękawie z przezroczystej folii? Czy takie metody pieczenia są bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy.

Dlaczego warto jeść łososia?

Łosoś to ryba morska, która zawiera dużą ilość kwasów omega-3 – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy dostarczać wraz z dietą, bo organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Dwie porcje łososia w tygodniu pomagają zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Ponadto ryba ta jest źródłem pełnowartościowego białka oraz stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Regularne spożywanie łososia ma pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego, wzroku, układu krwionośnego i serca.

W czym piec łososia?

Łosoś z piekarnika to jedna z najzdrowszych form przygotowania tej wartościowej ryby. Jak przyrządzić łososia, żeby zachował walory smakowe i pozostał zdrowy dla naszego organizmu?

Rękaw do pieczenia wykonany jest z przezroczystej folii odpornej na wysoką temperaturę. Po włożeniu produktów do rękawa zamyka się go specjalnymi uchwytami. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem. Rękaw foliowy może być używany w temperaturze maksymalnie 220°C. Podczas pieczenia folia nie powinna dotykać ścianek piekarnika. Zaletą tej metody jest to, że do pieczenia nie trzeba używać tłuszczu.

Folia aluminiowa jest również odporna na bardzo wysokie temperatury. Można używać jej nawet na grillu. Przed zawinięciem łososia w folię, warto posmarować ją tłuszczem – masłem, olejem lub oliwą. W przeciwnym razie ryba może przywrzeć. Potrawę należy dokładnie owinąć folią aluminiową.

Do pieczenia w folii lub rękawie użyj dobrej marynaty do łososia pieczonego, dzięki czemu ryba będzie miękka i soczysta. W pakunku warto umieścić też warzywa, np. różyczki brokułu, cukinię, pomidorki koktajlowe, które lekko ugotują się podczas pieczenia, pozostając jędrne i chrupiące. Łosoś z piekarnika przygotowany w folii lub rękawie jest bardzo soczysty i zachowuje większość wartości odżywczych.

Niektóre osoby obawiają się używania folii aluminiowej i plastikowego rękawa w obawie przed aluminium i mikroplastikiem, które w minimalnym stopniu mogą przenikać do żywności. Technolodzy żywności uspokajają, że przy sporadycznym używaniu tych materiałów istnieje małe ryzyko niekorzystnego wpływu na zdrowie. Jeśli mimo wszystko wolisz unikać tego typu tworzyw, podobny efekt kulinarny możesz uzyskać, piekąc łososia MOWI w papierze do wypieków lub żaroodpornej formie z przykryciem.

Łosoś z piekarnika w azjatyckim stylu – przepis

Potrawę tę możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcesz, żeby łosoś był mięciutki i oblany płynnym sosem, użyj folii, rękawa lub pergaminu. Jeśli wolisz, żeby marynata zgęstniała, a ryba pokryła się lepką glazurą, użyj żaroodpornego naczynia i wstaw łososia do pieca bez przykrycia.

Składniki na 2 porcje:

  • Świeży łosoś MOWI – 250 g;
  • Czarny ocet chiński – 1 łyżka;
  • Miód – 1 łyżeczka;
  • Trawa cytrynowa – 2 sztuki;
  • Boczniak królewski – 1 sztuka;
  • Grzybki shiitake – 2-3 sztuki;
  • Grzybki enoki – kilka sztuk;
  • Siekana szalotka – 1 łyżeczka;
  • Sok z jednej limonki;
  • Czerwona cebula, posiekana – 1 łyżeczka;
  • Płatki chilli – 1/4 łyżeczki;
  • Sos sojowy – 1 łyżeczka;
  • Cukier brązowy – 1/2 łyżeczki;
  • Mięta świeża, posiekana – 1 łyżka;
  • Tajska bazylia, posiekana – 1 łyżka;
  • Olej kokosowy – 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Wrzuć pokrojonego boczniaka królewskiego, grzyby shiitake i grzyby enoki. Podsmaż je równomiernie. Po paru minutach zdejmij je z ognia i odstaw na bok do ostygnięcia.

W oddzielnej miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj 1 łyżeczkę miodu, 1/4 łyżeczki płatków chilli, łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 sztukę trawy cytrynowej. Dwie porcje surowego łososia MOWI zanurz w marynacie – kawałki ryby powinny być równomiernie namoczone z każdej strony dla uzyskania lepszego i wyraźniejszego smaku. Nastaw piekarnik na 180°C. Łososia piecz w naczyniu żaroodpornym, papierze do wypieków, folii lub rękawie przez ok. 10 minut.

W międzyczasie do innego naczynia wyciśnij sok z limonki, wrzuć ½ łyżeczki cukru brązowego, 1 sztukę trawy cytrynowej, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę czerwonej cebuli i łyżeczkę posiekanej szalotki. Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie dodaj do nich wcześniej podsmażone grzyby, a także zioła: bazylię tajską oraz miętę. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na talerz wyłóż połowę sałatki, a na niej połóż porcję upieczonego łososia. Podawaj.






















 
 

REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok