Co zamiast cukru? Sprawdź, czym warto słodzić!

[Artykuł sponsorowany]

10.11.2022, 10:58, akt. 11:00


Co zamiast cukru? Sprawdź, czym warto słodzić!
Co zamiast cukru? Sprawdź, czym warto słodzić!

Dla wszystkich jest już chyba oczywiste, że białego cukru najlepiej unikać. Sporadyczne zjedzenie ciastka czy czekolady zawierającej cukier nie wyrządzi krzywdy żadnemu zdrowemu człowiekowi, jednak cukier znajduje się w tak wielu produktach, że nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo zjadamy go każdego dnia. Zobacz, czego możesz używać zamiast cukru.

W sklepach dostępnych jest wiele alternatyw dla zwykłego białego cukru: cukier trzcinowy, ksylitol, erytrytol, stewia, różnego rodzaju słodkie syropy, miód… To pewnie jedynie część produktów, których możesz użyć podczas pieczenia ciasta czy słodzenia kawy. Czym charakteryzują się wszystkie te słodkie substancje i jak wybrać najlepszą? Przeczytaj!

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Cukier trzcinowy kusi nas swoją piękną złotawą lub brązową barwą. Niejednokrotnie jest przedstawiany jako cukier zdrowszy od białego. W istocie cukier ten zawiera wapń oraz magnez, niemniej jego główny składnik to sacharoza, czyli dokładnie ten sam węglowodan, z którego w 99% składa się cukier biały.

Zaletą cukru trzcinowego jest bez wątpienia jego łatwa dostępność. Użycie go w wypiekach zamiast cukru buraczanego nie jest złym pomysłem; by jednak odzwyczaić się nieco od słodkiego smaku, spróbuj dodać do ciasta czy deseru nieco mniej cukru niż zwykle.

Słodkie syropy: klonowy, z agawy

Ogromną popularnością wśród syropów cieszy się słodki i wartościowy syrop klonowy. Co go wyróżnia spośród innych produktów słodzących?

  • konsystencja – jest gęsty, doskonale więc nadaje się do polania nim naleśników lub innych deserów,
  • kolor – piękny, bursztynowy, zachęcający do spróbowania,
  • niepowtarzalny smak.

Syrop klonowy zawiera oczywiście sacharozę, wobec czego nie powinni spożywać go cukrzycy, jednak jej ilość to nie 99%, a nieco ponad 50% składu syropu.

Ciekawą propozycją wśród syropów jest także syrop z agawy, który dzięki zawartym w nich saponinom może wpływać na hamowanie rozwoju zmian nowotworowych oraz regulowanie gospodarki lipidowej. Zawiera jednak mniej witamin i minerałów niż syrop klonowy.

Przeczytaj również: Syrop klonowy a syrop o smaku klonowym, czyli jak nie dać się oszukać sztuczkom producentów podróbek.

Czy miód jest zdrowy?

Miód ma oczywiście wiele zalet, a jego dobroczynne właściwości znane są od wieków. Niemniej – tak jak cukier – ma również wysoki indeks glikemiczny. Diabetycy nie powinni więc zastępować nim cukru. Są jednak ciasta, w których miód jest niezastąpiony – np. miodownik czy piernik staropolski.

Ksylitol i erytrytol – jak ich używać?

Ksylitol i erytrytol bywają nazywane naturalnymi słodzikami. Oba produkty są dobrym wyborem dla naszego zdrowia, wybór między nimi może więc wynikać z osobistych preferencji czy ceny. Co warto wziąć pod uwagę? Z pewnością to, że

  • erytrytol ma prawie zerowy indeks glikemiczny,
  • ksylitol jest trochę słodszy od erytrytolu.

Stewia zamiast cukru

Zdrową substancją słodzącą jest również stewia. Nasz organizm szybciej ją wydala, ponadto stewia jest od cukru słodsza i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.

Zamianę cukru na inny produkt warto przeprowadzić jak najszybciej. Wybierz tę słodycz, która najlepiej będzie służyła Twojemu zdrowiu.






















 
 

REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok