Kolagen morski, a także kwas hialuronowy oraz witamina C to związki, które cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, w szczególności w gronie sportowców i osób, którym zależy na pięknym i młodzieńczym wyglądzie. To substancje, które mogą pozytywnie oddziaływać na jędrność, elastyczność i odpowiednie nawilżenie skóry, a także mogą wspomagać właściwe funkcjonowanie stawów i chrząstek.
Kolagen morski to białko pozyskiwane z ryb morskich, które określane jest również mianem kolagenu rybiego. To polimer, którego struktura przypomina naturalny kolagen ludzki, co pozytywnie oddziałuje na biodostępność i przyswajalność związku. Ponieważ synteza kolagenu w organizmie człowieka zmniejsza się wraz z wiekiem, kolagen morski może stanowić wartościowe wsparcie wśród konsumentów, którym zależy na utrzymaniu odpowiedniego poziomu składnika w ustroju. Kolagen w organizmie człowieka może bowiem wykazywać właściwości przeciwstarzeniowe, a także może pozytywnie wpływać na wygląd i strukturę skóry. Jakby tego było mało, kolagen rybi może też zwiększać ruchomość i elastyczność stawów, korzystnie oddziaływać na regenerację chrząstki stawowej oraz wzmacniać włosy i paznokcie.
Kwas hialuronowy stanowi natomiast naturalny składnik tkanki łącznej, który można znaleźć w stawach i skórze. To związek odpowiedzialny za elastyczność i nawilżenie tkanek, który może również wspomagać produkcję kolagenu i proces gojenia się ran. Kwas hialuronowy może również działać jako amortyzator i stabilizator struktury stawu, a także może nawilżać włosy i zapobiegać przesuszeniu skóry. Ponieważ naturalna synteza składnika w ludzkim organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem na skutek procesów starzenia, dobrym rozwiązaniem wśród osób, którym zależy na zachowaniu wysokiego poziomu związku w organizmie, może okazać się stosowanie suplementów diety zawierających pożądaną substancję.
Witamina C to z kolei substancja egzogenna, której organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać, dlatego też konieczne jest dostarczanie składnika do ustroju z zewnątrz. Kwas askorbinowy można znaleźć w żywności, przede wszystkim w warzywach i owocach, takich jak np. czarna porzeczka, brokuły, truskawki, papryka, a także w postaci suplementów diety. Witamina C może wykazywać szereg cennych właściwości. To związek, który m.in. pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia optymalnego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki oraz dziąseł, zębów i skóry, a także wspomaga metabolizm energetyczny, wspiera pracę układu nerwowego i odpornościowego.
Kolagen morski, kwas hialuronowy oraz witamina C to wartościowe związki, które mogą wspomagać prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Składniki mogą również wzajemnie się uzupełniać, nawzajem wspierając swoje działanie.
Witamina C jest niezbędna do właściwej syntezy kolagenu, a jej niedobór może powodować upośledzenie całego procesu. Peptydy kolagenowe mogą natomiast zwiększać syntezę enzymów odpowiedzialnych za powstawanie kwasu hialuronowego, a kwas hialuronowy może pobudzać regenerację włókien kolagenowych.
Witamina C wspierając syntezę kolagenu, może przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania skóry, kości i chrząstek. Kolagen morski może natomiast poprawiać strukturę skóry, oddziałując na jej elastyczność i jędrność, a także może wspomagać odpowiednie nawilżenie skóry. Co więcej, kolagen morski może zwiększać ruchomość stawów i ograniczać proces ich degradacji. Kwas hialuronowy może natomiast utrzymywać odpowiednie nawilżenie tkanek i śliskość powierzchni stawowych, zapobiegając ich wzajemnemu tarciu.
Dostępne dane sugerują, że jednoczesne dostarczanie do ustroju kolagenu morskiego, kwasu hialuronowego oraz witaminy C może zwiększać efektywność suplementacji, wykazując szeroki, wszechstronny wpływ na ludzki organizm.
Na rynku można znaleźć wiele suplementów diety zawierających kolagen oraz kwas hialuronowy i witaminę C. Jak wybrać odpowiedni produkt?
Najlepszy preparat z kolagenem morskim, kwasem hialuronowym oraz witaminą C powinien zawierać łatwo przyswajalne formy pożądanych składników - hydrolizowane peptydy kolagenu rybiego i kwas hialuronowy w postaci hialuronianu sodu. Ważne jest również, aby produkt dostarczał do organizmu człowieka znaczne ilości witaminy C.