Radio Białystok | Wiadomości | "Da się z tym żyć, ale wymaga to wielu wyrzeczeń" - w Białymstoku spotkali się chorzy na celiakię
Muszą unikać nawet śladowych ilości glutenu i nieustannie tłumaczyć, że to nie jest moda ani uciążliwa fanaberia. W sobotę (17.11) w Białymstoku spotkały się osoby chore na celiakię.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Podczas spotkania w Białymstoku chorzy przekonywali się, że da się z tym żyć, choć wymaga to wielu wyrzeczeń.
Największe kłopoty mają rodzice dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, bo nie mogą jeść tego samego, co ich rówieśnicy - mówi Elżbieta Babicz z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią.
Elżbieta Babicz dodaje, że w Białymstoku jest tylko jednio przedszkole samorządowe serwujące dania bezglutenowe oraz zaledwie cztery restauracje. Co prawda w sklepach nie brakuje takiej żywności, jednak jest ona bardzo droga. Chorzy na celiakię muszą stosować się do ścisłej diety.
Drastyczna zmiana trybu życia jest bardzo trudna - mówi psycholog żywienia Anna Kuczkin.
Pacjenci, którzy się do niej zgłaszają mówią o stygmatyzowaniu - bo za każdym razem muszą tłumaczyć, że wymaganie diety bezglutenowej to wynik choroby a nie uciążliwej zachcianki. Kłopotem są też składy wielu produktów, w których na pierwszy rzut oka nie powinno być glutenu. To niektóre jogurty musztardy czy nawet leki.
Celiakia to trwająca całe życie choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach. Na ciepiących na cekliakię gluten działa toksycznie.
Choroba wymaga stosowania przez całe życie surowej diety. Jak wynika z szacunków, na celiakię cierpi od 1 do 2 procent społeczeństwa.
Jakie są przyczyny celiakii i jak sobie z nią radzić? Mówią o tym dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Wanda Łempicka z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Jak żywienie może wpływać na funkcjonowanie ucznia i przedszkolaka, o tym mówić będą prof. Maria Borawska i dr Sylwia Naliwajko z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Elżbieta Babicz z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.