Radio Białystok | Wiadomości | "Da się z tym żyć, ale wymaga to wielu wyrzeczeń" - w Białymstoku spotkali się chorzy na celiakię

"Da się z tym żyć, ale wymaga to wielu wyrzeczeń" - w Białymstoku spotkali się chorzy na celiakię

autor: Ryszard Minko

17.11.2018, 16:47, akt. 17:56

Muszą unikać nawet śladowych ilości glutenu i nieustannie tłumaczyć, że to nie jest moda ani uciążliwa fanaberia. W sobotę (17.11) w Białymstoku spotkały się osoby chore na celiakię.

3. Podlaskie Śniadanie Mistrzów w Białymstoku, fot. Sylwia Krassowska
3. Podlaskie Śniadanie Mistrzów w Białymstoku, fot. Sylwia Krassowska

Jak żyć z celiakią? - relacja Ryszarda Minko

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Podczas spotkania w Białymstoku chorzy przekonywali się, że da się z tym żyć, choć wymaga to wielu wyrzeczeń.


Największe kłopoty mają rodzice dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, bo nie mogą jeść tego samego, co ich rówieśnicy - mówi Elżbieta Babicz z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią.


Elżbieta Babicz dodaje, że w Białymstoku jest tylko jednio przedszkole samorządowe serwujące dania bezglutenowe oraz zaledwie cztery restauracje. Co prawda w sklepach nie brakuje takiej żywności, jednak jest ona bardzo droga. Chorzy na celiakię muszą stosować się do ścisłej diety.


Drastyczna zmiana trybu życia jest bardzo trudna - mówi psycholog żywienia Anna Kuczkin.


Pacjenci, którzy się do niej zgłaszają mówią o stygmatyzowaniu - bo za każdym razem muszą tłumaczyć, że wymaganie diety bezglutenowej to wynik choroby a nie uciążliwej zachcianki. Kłopotem są też składy wielu produktów, w których na pierwszy rzut oka nie powinno być glutenu. To niektóre jogurty musztardy czy nawet leki.

Celiakia to trwająca całe życie choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach. Na ciepiących na cekliakię gluten działa toksycznie.

Choroba wymaga stosowania przez całe życie surowej diety. Jak wynika z szacunków, na celiakię cierpi od 1 do 2 procent społeczeństwa.

| red: wsz

ZOBACZ TEŻ:


Jak sobie radzić z celiakią?

15.05.2017, 22:09

Jakie są przyczyny celiakii i jak sobie z nią radzić? Mówią o tym dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Wanda Łempicka z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.


Wpływ żywienia na funkcjonowanie dzieci (cz. 1-4)

11.04.2016, 20:49

Jak żywienie może wpływać na funkcjonowanie ucznia i przedszkolaka, o tym mówić będą prof. Maria Borawska i dr Sylwia Naliwajko z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Elżbieta Babicz z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS






Słuchowisko w Polskim Radiu Białystok










źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok