Radio Białystok | Wiadomości | Przedświąteczne wędzenie wędlin to często rodzinna tradycja

Przedświąteczne wędzenie wędlin to często rodzinna tradycja

21.12.2011, 17:44, akt. 17:44

Fot. Joanna Żemojda
Fot. Joanna Żemojda

Ich zapach i smak nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich bożonarodzeniowego stołu. Ostatnie dni przed świętami to gorący okres w podlaskich wędzarniach.

Wielu białostoczan zauważa, że własnoręcznie przygotowane wędzonki smakują o wiele lepiej niż sklepowe wędliny i - jak mówią - przynajmniej raz w roku, właśnie w okresie świątecznym, starają się je przygotować.

Koszt wędzenia w Białymstoku zależy od wielkości przygotowanej wędliny i zazwyczaj wynosi kilka złotych za jeden kawałek mięsa. (zmj)

Zobacz też:
Coraz częściej kupujemy gotowe dania wigilijne


PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów Huawei




ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok