Radio Białystok | Magazyny | Czytam książki | Książka za recenzję | „Zielona Toskania” Aleksandra Seghi
Po książkę "Zielona Toskania" sięgnęłam po spotkaniu z jej autorką Aleksandrą Seghi, która przyjechała w niedzielę na białostocki Festiwal "Z Natury" aby ją promować. Jak się okazało, książka cieszyła się tak dużą popularnością, że rozeszła się dzień wcześniej.
Do książki przyciągnęła mnie jej część kulinarna. Toskanii w wydaniu eko jeszcze nie znałam. Będąc we Włoszech zasmakowałam w rybolicie, oliwie toskańskiej podawanej z toskańskim chlebem. Widziałam jak rzeźniczka przynosi do trattorii w Cortonie mięso na befsztyk po florencku. W domu piekłam panforte sienense, ale ciast, potraw wegańskich i wegetariańskich nie znałam. A jak okazało się po degustacji, są wyśmienite.
Ale pokrótce o autorce i samej książce.
Autorka Aleksandra Seghi to Polka mieszkającą od wielu lat we Włoszech. Jest filolożką włoską, dziennikarką Radia Diffusione Pistoia, autorką bloga Moja Toskania (www.aleksandraseghi.com). "Zielona Toskania" jest jej trzecią książką.
W książce "Zielona Toskania" pokazuje nam życie swojej rodziny i znajomych, którzy tak jak ona zdecydowali się na życie w zgodzie z naturą. Opisuje sposób działania Grupy G.A.S. (Grupy Zakupu Solidarnego na sposób Bio), zasady zakupu produktów u ekorolników, ideę i formę organizacji ekotargu "Przywróćmy naturę" w Olmi, pracę poszczególnych ekorolników.
Książka zawiera też szereg wywiadów z osobami, które zdecydowały się na życie w zgodzie z naturą. Rozpoczyna się od wywiadu z mężem autorki, który jest założycielem grupy G.A.S. Jest też wywiad z Cecilią weganką, zielarką oraz artystką zajmującą się wyrobem świec, wiceprezydentką stowarzyszenia przeznaczonego tylko dla kobiet (czyżby taka włoska Kobieteria?:)), z Marileną, która prowadzi sklepik z ekologiczną, dziecięcą odzieżą, z Irene pracującą nad projektem zorganizowania szkoły demokratycznej.
Autorka opisuje włoski sposób segregacji śmieci, prezentuje sklepy ekologiczne oraz podaje przykład ekologicznej gminy Caponnori, która planuje do 2020 roku wyeliminować produkcję śmieci.
Te i wiele innych ciekawych i pożytecznych informacji, pomysłów możemy znaleźć w książce.
A wszystko przeplatane przepisami kulinarnymi opatrzonymi w zdjęcia. Naliczyłam ich ok. 20. Są to zarówno przepisy na dania wytrawne, jak i słodkie ciasta i ciasteczka. Są też napoje takie jak mleko migdałowe, czy granita z arbuza. Wszystkie bardzo proste w przygotowaniu, ze składników dostępnych w polskich sklepach.
Książka jest wydana estetycznie, posiada kolorowe zdjęcia, grafiki oraz wygodny format. Zarówno miłośnik idei eko, jak i kuchni toskańskiej znajdzie coś ciekawego dla siebie.
Joanna Kodłubańska
Od red. Witamy w gronie recenzentów! Poproszę o podanie adresu, a potem zapraszam na Świerkową, gdzie czeka książka (nie kucharska, choć nasza słuchaczka prowadzi bloga www.smakowac.blogspot.com )
Prywatnie tu: tudorotasokolowska.pl
Prowadzący:
Dorota Sokołowska