Radio Białystok | Patronaty | Konkurs kulinarny "Bitwa Regionów"

Konkurs kulinarny "Bitwa Regionów"


Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa do 30 czerwca przyjmuje zgłoszenia do największego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich - "Bitwy Regionów".

źródło: mat. org.
źródło: mat. org.

Dla kogo?

  • Konkurs adresowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia muszą posiadać osobowość prawną i własny rachunek bankowy zarejestrowany na ten podmiot.

Uwaga: Przez potrawy regionalne rozumie się potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.

  • W konkursie mogą wziąć udział KGW biorące udział w poprzednich edycjach, w tym zakwalifikowane do finału, pod warunkiem, że zgłoszona praca konkursowa dotyczy potrawy innej niż potrawa zakwalifikowana do finału konkursu w poprzednich jego edycjach.

Jak przygotować pracę konkursową?

  • Praca konkursowa obejmuje:

- przygotowanie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania KGW (z wyłączeniem deserów);

- przygotowanie potrawy i wykonanie jej prezentacji w formie filmu wideo.

Uwaga: Każde KGW może zgłosić do udziału w konkursie jedną potrawę.

  • Praca konkursowa (opis receptury i przepis wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej) powinna być przygotowana w formie pisemnej w formularzu zgłoszeniowym i zawierać:

-  przepis wykonania zgłaszanej potrawy, w tym listę składników (maksymalnie 4000 znaków);

- opis pochodzenia lub historia przepisu, w tym informacje dotyczące regionalnych tradycji kulinarnych i uzasadnienia regionalnego charakteru zgłaszanej do konkursu potrawy (maksymalnie 2500 znaków);

- listę polskich produktów tradycyjnych, najbardziej charakterystycznych dla regionu – wykorzystanych do przygotowania potrawy konkursowej (maksymalnie 1000 znaków).

  • Prezentacja potrawy powinna zostać wykonana w formie filmu wideo w dowolnej technice filmowej, o maksymalnej długości 120 sekund i maksymalnej objętości1 GB. Zalecane jest, aby film został wykonany w rozdzielczości Full HD 1920/1080 min. 30 klatek na sekundę.
  • W treści formularza zgłoszeniowego należy zamieścić:
  1. nazwę potrawy, której dotyczy praca konkursowa,
  2. nazwę KGW zgłaszającego pracę konkursową,
  3. adres do korespondencji;
  4. dane do kontaktu: e-mail i telefon;
  5. adres strony internetowej lub kont na portalach społecznościowych KGW (opcjonalnie);
  6. przepis na potrawę, w tym listę składników (maksymalnie 4000 znaków)
  7. opis pochodzenia lub historię przepisu (maksymalnie 2500 znaków)
  8. listę polskich produktów tradycyjnych, najbardziej charakterystycznych dla regionu – wykorzystanych do przygotowania potrawy konkursowej (maksymalnie 1000 znaków).
  • Formularz zgłoszeniowy i pracę konkursową należy przesłać drogą elektroniczną poprzez wypełnienie formularza na stronie internetowej do właściwego ze względu na teren działania KGW Oddziału Terenowego KOWR. Wykaz OT KOWR jest opublikowany na stronie www.bitwaregionow.pl.

Etapy konkursu

Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch etapach:

etap I – zgłoszenie udziału do 30 czerwca 2021 r., ocena prac konkursowych na poziomie województwa i wyłonienie laureatów I etapu;

etap II – finał konkursu, do którego zostaną zakwalifikowane prace konkursowe najwyżej ocenione w etapie I przez każdą z 16 komisji konkursowych.

  • W II etapie konkursu KGW mogą być reprezentowane przez maksymalnie trzech członków tworzących zespoły.
  • Miejsce, termin i forma organizacji II etapu zostaną dostosowane do  obowiązujących obostrzeń w związku z trwającą pandemią Covid-19.
  • KGW, których prace konkursowe zostaną zakwalifikowane do II etapu, zostaną poinformowane o dokładnej dacie, miejscu i ostatecznej formie organizacji II etapu do 30 lipca 2021 r. telefonicznie lub pocztą elektroniczną.

"Bitwa Regionów" – krótki rys historyczny

Konkurs przeznaczony dla Kół Gospodyń Wiejskich początkowo nosił nazwę Kulinarna Bitwa Regionów "Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki". Pomysł imprezy zrodził się w 2014 r., a inicjatorami przedsięwzięcia byli pracownicy OT Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy i Gdyni.

Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 6 czerwca 2015 r. w Chojnicach. Wzięło w niej udział 19 Kół Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch potraw regionalnych: dania głównego bazującego na wybranym gatunku mięsa oraz deseru.

Z woj. kujawsko-pomorskiego I miejsce zajęły reprezentantki z KGW w Legbądzie, a z woj. pomorskiego – KGW w Zielonej Chocinie.

II edycja

Od II edycji zmieniła się nazwa konkursu na "Bitwa Regionów – Bitwa na smaki" oraz jego lokalizacja (Mielęcinek). Uczestnikami było pięć kół z województwa pomorskiego oraz pięć z kujawsko-pomorskiego.

Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch potraw charakterystycznych dla regionu: dania głównego z drobiu oraz deseru.

III edycja

W 2017 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa kontynuował konkurs kulinarny z udziałem trzech województw (kujawsko-pomorskie, pomorskie i wielkopolskie) pn. "Bitwa Regionów – Bitwa na smaki Wielkopolski, Pomorza i Kujaw". W III edycji konkursu nagrodzono KGW z Klepar (Kujawy) za kwas kujawski i kluski kartoflane z dodatkami. Najlepszy deser regionalny – leguminę – przygotowało KGW z Nowej Świętej w Wielkopolsce.

IV edycja

Emocje, które towarzyszyły uczestniczkom kulinarnych zmagań, oraz rosnące zainteresowanie pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich sprawiły, że w roku 2018 został zorganizowany konkurs o zasięgu krajowym.

Do I etapu IV edycji "Bitwy Regionów" zgłosiły się 73 KGW z 10 województw, a w szranki stanęło 30 wybranych KGW.

Komisja konkursowa wyłoniła wówczas następujących laureatów:

I miejsce – Stowarzyszenie "Podlaski szlak kulinarny" w Szepietowie (woj. podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;

II miejsce – KGW Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie "kasli" – karkówki surowej, wędzonej, duszonej w kapuście kiszonej;

III miejsce – KGW Ornontowice (woj. śląskie) za kopę ornotowicką.

Jury przyznało też dwa wyróżnienia: Stowarzyszeniu "Folwarczanie" z Dziadowic Folwarku (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich z Osowca (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.

V edycja

W 2019 r. na finałowej gali podczas Targów "Smaki Regionów" w Poznaniu spotkało się 16 drużyn reprezentujących wszystkie województwa w Polsce. Najlepsze danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa w woj. wielkopolskim.

Jury nagrodziło gospodynie z Gorzykowa za nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty. Drugie miejsce przypadło KGW w Kłaninie "Ach te baby!" (woj. zachodniopomorskie) za gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach. Na podium znalazło się także koło gospodyń wiejskich "Luba" z Lubajn (woj. warmińsko-mazurskie) za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.

Jury wyróżniło także KGW w Olendach z woj. podlaskiego za "oszukanego" królika oi KGW Wilków z woj. dolnośląskiego za tort ziemniaczany z dziczyzną.

W konkursie w 2019 roku wzięły udział 784 Koła Gospodyń Wiejskich. Z Wielkopolski, której mieszkanki triumfowały w Poznaniu, było ich najwięcej, bo aż 123.


źródło: mat. org. | red: zmj

Patronat medialny: Polskie Radio Białystok



Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS





Podlaskie To Tu



Do pobrania Zestaw formatów loga Polskiego Radia Białystok w pliku .zip



FORMULARZ UBIEGANIA SIĘ O PATRONAT MEDIALNY POLSKIEGO RADIA BIAŁYSTOK
Wypełnione formularze prosimy przesyłać na adres: promocja@radio.bialystok.pl
WYPEŁNIJ FORMULARZ ONLINE




FORMULARZ KONCERTÓW ŻYCZEŃ
WYPEŁNIJ FORMULARZ ONLINE



źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok