Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Natura wymaga badań "szkiełkiem i okiem", ale też ogromnej dozy wrażliwości. I ludzie zajmujący się przyrodą w terenie i ludzie tworzący artystyczne dzieła w oparciu o naturę - wyrażają podobne idee. Dbanie o przyrodę w naszych czasach - to coś więcej.
O tym opowiadają Miłce Malzahn:
Grzegorz Piekarski - Dyrektor Narwiańskiego Parku Narodowego. Specjalista w zakresie zarządzania przyrodniczymi obszarami chronionymi;
Agnieszka Waszczeniuk - reżyserka filmów animowanych, animatorka. Specjalizuje się w technice animacji podkamerowej sypanej mieloną kawą, która zrealizowała film "natura rzeki", Rzecz o podobieństwach między stanami psychiki kobiety, a stanami/cyklami życia rzeki. Film o relacji człowieka z naturą. O jej mądrej cykliczności, o instynktowności i dzikości, którą każdy z nas w sobie nosi.
O nowatorskim podejściu do ekologii opowiada Magda Bębenek - autorka czterech książek z cyklu „Polka potrafi” aktywistka, ekolożka, specjalistka od regulacji systemu nerwowego. Jej działania odpowiadają na pytanie: jak zdrowiej, pełniej, spokojniej żyć, wpierając przy tym innych oraz resztę świata natury.
Robienie domowych mydeł to może nieoczywisty, ale ciekawy sposób na działanie w zgodzie z naturą, bo wykorzystuje się naturalne składniki.
Są przewidywania, że wiosna w tym roku będzie cieplejsza niż zwykle i to nie tylko na Podlasiu. Widzimy, że przyroda budzi się z zimowego snu.
Film "Ziarno świadomości" w reż. Rafała Smykowskiego i Filipa Koneckiego opowiada o rolnictwie szanującym naturę, różnorodność biologiczną, rolnictwie dbającym o nasze największe dziedzictwo – czyli stare odmiany nasion.
Różne dyscypliny naukowe, szkoły filozoficzne i tradycje religijne mają odmienne podejścia i inne perspektywy rozumienia natury ciała.
Dzikie zwierzęta podchodzą coraz bliżej do ludzkich siedzib, a właściwie - ludzkie siedziby (i inne człowiecze działania) coraz odważniej wchodzą w las i zmieniają życie zwierząt.
Co możemy zrobić, żeby chronić wodę na naszej pięknej planecie? Czy nasze małe działania mają wielki sens?
Zioła są naturalnym i zdrowym dodatkiem do potraw, poprawiają ich smak i aromat. Mogą też wspomagać odporność, trawienie, czy układ nerwowy. Wiele osób szuka alternatyw dla syntetycznych suplementów, dlatego zainteresowanie ziołami rośnie.
Sylwia Bogdan jest doktorantką na wydziale Chemii UwB, jest też edukatorką, która zwraca uwagę na bezpieczną, codzienną relacje z chemią, którą posługujemy się w domu, a także na inne aspekty dotyczące zdrowia i chemii. Prowadzi instagramowe konto „chemia zdrowa”.
Prowadzący:
Adam Janczewski