Radio Białystok | Koronawirus | W pandemii zwiększyło się zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi

W pandemii zwiększyło się zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi

9.07.2020, 11:58, akt. 12:09

W czasie pandemii COVID-19 w Europie nastąpił gwałtowny wzrost spożycia paczkowanych owoców i warzyw; zwiększyło się także zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi - podała w czwartek Unia Owocowa, powołując się na wnioski ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy KE.

źródło: stock.adobe.com
źródło: stock.adobe.com

"Gwałtowny wzrost spożycia paczkowanych owoców i warzyw, większe zainteresowanie konsumentów lokalnymi produktami, jak również ogólny wzrost konsumpcji zdrowej żywności, w tym warzyw i owoców w czasie pandemii COVID-19, to tylko niektóre wnioski, które płyną ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy Komisji Europejskiej" - poinformowała w komunikacie Unia Owocowa, która podsumowała dotychczasowy wpływ pandemii COVID-19 na rynek owoców i warzyw w UE.

Jak przekazała Unia Owocowa, Komisja Europejska zaobserwowała "silny trend" w preferencjach konsumentów związany z zakupem owoców i warzyw w opakowaniach, nie tylko jabłek i gruszek, ale ogólnie w całym sektorze owoców i warzyw.

"Tylko w Niemczech obroty w sektorze świeżej żywności wzrosły do 6,8 mln euro w marcu, co stanowiło wzrost o 15 proc. (10 proc. tłumaczy się wyższym wolumenem i 5 proc. wyższymi cenami). Zaobserwowano także wzrost liczby konsumentów dokonujących zakupu produktów lokalnych i ekologicznych" - czytamy.

Jak podała Unia Owocowa, wskazuje się na korzystne perspektywy dla rynku owoców i warzyw związane ze zdrowszym stylem życia. Jest to jednak równoważone zauważalnym zmniejszaniem się zaufania konsumentów do rynku w obliczu rosnących obaw o swoje przyszłe dochody.

"Nastąpił wzrost sprzedaży detalicznej o blisko 25 proc., jednakże tylko w części zrekompensował producentom spadki sprzedaży w kanale HORECA (określenie sektora hotelarskiego i gastronomicznego; skrót pochodzi od angielskich słów – Hotel, Restaurant, Catering - PAP), całkowicie zamkniętym przez pierwsze miesiące pandemii" - czytamy.

Dodano, że jednocześnie producenci szacują, że ponieśli około 1 miliard euro dodatkowych kosztów w ciągu dwóch miesięcy pandemii, związanych z dostosowaniem produkcji i logistyki do COVID.

Jak podała Unia Owocowa, Komisja Europejska w przypadku czterech największych producentów owoców i warzyw spośród państw członkowskich, czyli Polski, Włoch, Francji i Niemiec, zwróciła uwagę na jedno z głównych zagrożeń dla dalszej produkcji warzyw i owoców, czyli niedostatek pracowników sezonowych. Tylko w przypadku Włoch i Polski potrzeba ich minimum 200 tys., by nie doszło do spadku produkcji.

Ponadto, wskazano na wyzwania dla całego łańcucha dostaw, jakimi są m.in. ograniczenia w podróży w odniesieniu do siły roboczej, skutkujące wieloma wakatami; konieczność utrzymania dystansu społecznego skutkujące gwałtownym spowolnieniem produkcji, pakowania i handlu; niedobór sprzętu ochronnego, czy zakłócenia logistyki w całym łańcuchu dostaw, jak np. puste rejsy, brak kontenerów, brak certyfikatów papierowych.

"Jednocześnie eksperci podkreślają silny wzrost popytu konsumpcyjnego od marca i wysokie ceny na jabłka i gruszki zarówno na poziomie detalicznym, jak i na poziomie producentów. Na wybranych rynkach pandemia COVID pomogła całkowicie zlikwidować zapasy owoców z zeszłego roku, przy utrzymaniu dobrych cen" - czytamy.

Według Komisji Europejskiej - jak podaje Unia Owocowa - sektor owoców i warzyw powinien utrzymać się we względnie dobrej kondycji w porównaniu do innych sektorów gospodarki (np. turystyki, czy lotnictwa).

"Prognoza ta wynika głównie z bardzo dobrego początku roku, kiedy to nastąpił wzrost konsumpcji spożywczej, podyktowany zapasami tworzonymi przez konsumentów na czas pandemii. Według Komisji ceny producentów w szczycie tego trendu w kwietniu wzrosły aż o 33 proc. w porównaniu ze średnią z ostatnich 5 lat. Wyższe ceny były podyktowane również niższą produkcją - szacowaną na 10,8 milionów ton, tj. o 10 proc. niższą od średniej, i silnym popytem wewnętrznym, również wywołanym zmianami konsumpcji towarzyszącymi kryzysowi COVID-19" - czytamy.

Jak podała Unia Owocowa, powołując się na prognozę KE, produkcję jabłek z półkuli południowej, która trafi do Europy w nadchodzących miesiącach, szacuje się na ok. 5 mln ton dla obecnej kampanii. Jest to nieco mniej niż w latach poprzednich, głównie ze względu na spadki produkcji w Chile i zaobserwowaną w tym rejonie świata ciągłą konwersję sadów jabłkowych na sady wiśniowe, pozwalającą osiągać wyższe ceny.

"W przypadku półkuli północnej, produkcja jabłek w Chinach może drastycznie spaść ze względu na mróz, który mocno zniszczył uprawy i spowodował straty, a w konsekwencji już teraz prognozuje się w Chinach wyższe ceny. Z kolei produkcja w USA w obecnym sezonie ma kształtować się na poziomie poniżej 5 mln ton" - czytamy.

Unia Owocowa to polskie stowarzyszenie działające na rzecz wspierania krajowych producentów i dystrybutorów owoców i warzyw. 

źródło: PAP | red: mak

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Dzień Polskiej Borówki - pandemia nie zmniejszyła popytu na owoce

1.07.2020, 16:42

To owoce bardzo zdrowe i cenione za smak. Pierwszego dnia lipca swoje święto mają kuzynki czarnej jagody, czyli polskie borówki.


Chiny: rośnie liczba infekcji koronawirusem na targu spożywczym w Pekinie

15.06.2020, 11:53

36 nowych przypadków Covid-19, zgłoszonych w poniedziałek (15.06), podniosło liczbę infekcji wiązanych z targiem spożywczym w Pekinie do 79. To największe ognisko wykryte w mieście od lutego. Władze zapowiadają stanowcze środki, by nie dopuścić do nawrotu epidemii koronawirusa.


Korycińska truskawka na wagę złota - coraz więcej rolników odchodzi od "eko" uprawy

15.06.2020, 07:24

Do niedawna okolice Korycina były truskawkowym zagłębiem. W tym sezonie słodkie owoce zbiorą tam nieliczni rolnicy.


Pierwsze miodobranie z miejskiej pasieki w Białymstoku [zdjęcia]

3.06.2020, 12:52

W środę (3.06) rozpoczęło się pierwsze miodobranie z miejskiej pasieki, która w ubiegłym roku powstała w Białymstoku. Władze miasta spodziewają się, że zostanie zebranych ok. 15 kilogramów miodu; słoiczki będą rozdawane jako produkt promocyjny.


Komisja Europejska zainterweniuje na rynkach rolnych w związku z pandemią

4.05.2020, 14:35

Komisja Europejska podjęła decyzję w sprawie interwencji na rynkach rolnych. Będzie ona polegała m.in. na dopłatach do prywatnego przechowywania mięsa i produktów mleczarskich. Wnioski można składać od 7 maja - poinformował w poniedziałek resort rolnictwa.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego
źródło: PRB
KORONAWIRUS
23.11.2022, 11:38, akt. 11:39

Raport zakażeń - 17-23.11.2022






Źródło: PRB
KORONAWIRUS
1.06.2022, 16:48, akt. 16:51

Raport zakażeń - 26.05 - 01.06


Raport zakażeń - 12-18 maja
KORONAWIRUS
18.05.2022, 11:11, akt. 11:17

Raport zakażeń - 12-18 maja



źródło: MZ
KORONAWIRUS
27.04.2022, 11:13, akt. 11:19

Raport zakażeń - 21-27 kwietnia











źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok