Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Życie dzikich zwierząt od zawsze kryło w sobie wiele sekretów. Tajemnicze są szczególnie te, żyjące w lesie. Przełom września i października to czas, kiedy mamy okazję trochę to zmienić, ponieważ rozpoczyna się rykowisko.
Czym jest to tajemnicze zjawisko w świecie zwierząt? Jak się do niego przygotować i kiedy najlepiej pojawić się w lesie?
Goście Marceliny Markowskiej:
Rafał Kowalczyk - dyrektor Instytutu Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk w Białowieży
Andrzej Łukasiewicz - z Nadleśnictwa Hajnówka
O nowatorskim podejściu do ekologii opowiada Magda Bębenek - autorka czterech książek z cyklu „Polka potrafi” aktywistka, ekolożka, specjalistka od regulacji systemu nerwowego. Jej działania odpowiadają na pytanie: jak zdrowiej, pełniej, spokojniej żyć, wpierając przy tym innych oraz resztę świata natury.
Robienie domowych mydeł to może nieoczywisty, ale ciekawy sposób na działanie w zgodzie z naturą, bo wykorzystuje się naturalne składniki.
Są przewidywania, że wiosna w tym roku będzie cieplejsza niż zwykle i to nie tylko na Podlasiu. Widzimy, że przyroda budzi się z zimowego snu.
Film "Ziarno świadomości" w reż. Rafała Smykowskiego i Filipa Koneckiego opowiada o rolnictwie szanującym naturę, różnorodność biologiczną, rolnictwie dbającym o nasze największe dziedzictwo – czyli stare odmiany nasion.
Natura wymaga badań "szkiełkiem i okiem", ale też ogromnej dozy wrażliwości. Dbanie o przyrodę w naszych czasach - to coś więcej.
Różne dyscypliny naukowe, szkoły filozoficzne i tradycje religijne mają odmienne podejścia i inne perspektywy rozumienia natury ciała.
Dzikie zwierzęta podchodzą coraz bliżej do ludzkich siedzib, a właściwie - ludzkie siedziby (i inne człowiecze działania) coraz odważniej wchodzą w las i zmieniają życie zwierząt.
Co możemy zrobić, żeby chronić wodę na naszej pięknej planecie? Czy nasze małe działania mają wielki sens?
Zioła są naturalnym i zdrowym dodatkiem do potraw, poprawiają ich smak i aromat. Mogą też wspomagać odporność, trawienie, czy układ nerwowy. Wiele osób szuka alternatyw dla syntetycznych suplementów, dlatego zainteresowanie ziołami rośnie.
Prowadzący:
Adam Janczewski