Radio Białystok | Wiadomości | Zupa z pokrzywy, przysmak sołtysa i korowaj weselny na konkursie Smaki Regionów [zdjęcia]
Nalewki, wędliny, sery, chleby, miody i ciasta - produkty prezentowało około 100 wystawców. Po raz 16. w Białymstoku odbył się finał wojewódzki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Ideą jest pielęgnowanie kulinarnego dziedzictwa. Uczestnicy podkreślali, że podlaskie potrawy to ważny element naszej tradycji. Przepisy często są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
W kilku kategoriach wojewódzkiego etapu konkursu nagrodzono kilkanaście osób. Finał ogólnopolski odbędzie się we wrześniu w Poznaniu. Dzięki tej inicjatywie udało się rozpropagować i ocalić od zapomnienia wiele kulinarnych perełek regionu. Z Podlasia sławę zyskały ser koryciński, ser z Wiżajn, makowiec z Ejszeryszek czy kindziuk z Puńska. (rr/zmj)
Zobacz też:
Ser koryciński na znaczku pocztowym