Radio Białystok | Wiadomości | Jedząc więcej sezonowych warzyw i owoców, zmniejszamy ryzyko przeziębienia - informują eksperci

Jedząc więcej sezonowych warzyw i owoców, zmniejszamy ryzyko przeziębienia - informują eksperci

autor: Robert Bońkowski

7.10.2019, 07:09, akt. 08:02

Eksperci alarmują, by w okresie jesiennym zmienić nawyki żywieniowe i spożywać więcej sezonowych warzyw i owoców. Zapytaliśmy białostoczan, czy zmieniają swoje diety wraz ze zmianą pór roku i o to co warto spożywać, by zmniejszyć ryzyko przeziębienia.

stock.adobe.com
stock.adobe.com

Jedząc więcej sezonowych warzyw i owoców, zmniejszamy ryzyko przeziębienia - relacja Roberta Bońkowskiego

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Nasza dieta powinna być zbilansowana pod kątem wszystkich makro i mikroskładników. Dietetyk Urszula Kozłowska mówi o tym, by spożywać regularnie posiłki i nie zapominać o śniadaniu.

Bardzo ważne jest, by spożywać dużo warzyw i owoców. Szczególnie w sezonie jesiennym warto jeść dynię, buraki, paprykę, brokuły, gruszki czy śliwki. Warto też sięgnąć po mrożonki, ze względu na brak pewnych warzyw i owoców na sklepowych półkach i przygotowywać sobie z nich zupy krem i koktajle - mówi Urszula Kozłowska.


Dietetyk dodaje, że ważne w naszej diecie są kwasy omega-3, które znajdziemy m.in. w rybach morskich i oliwie.


Kwasy omega-3 znajdują się w rybach morskich, lecz ze względu na to, że są one zanieczyszczone ciężkimi metalami, powinniśmy spożywać ich nie więcej niż 200 g tygodniowo. Do tego warto jeść też kiszone warzywa, takie jak kapusta i kiszone ogórki, które są naturalnym probiotykiem i wzmacniają nasze jelita, przez co zmniejszamy ryzyko infekcji - mówi białostocka dietetyk.


Można też pić herbaty ziołowe, takie jak czystek. Dobrym dodatkiem do herbat są w tym okresie soki z malin i czarnych porzeczek. Wzmocnieniu odporności w sezonie jesiennym pomaga również nie tylko włączenie do jadłospisu warzyw i owoców, ale też wyłączenie z niego produktów, które odporność osłabiają, czyli tych, które zawierają duże ilości konserwantów i wzmacniaczy smaku.


| red: sk

ZOBACZ TEŻ:


Białostockie morsy rozpoczynają sezon [zdjęcia]

6.10.2019, 15:41

Na białostockich Dojlidach grupa 30 morsów zainaugurowała nowy sezon zimnych kąpieli.


Wegetarianizm – moda czy zdrowy styl życia?

1.10.2019, 10:16

Dla jednych to moda, dla innych filozofia czy też zdrowy styl życia. 1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. 


Jak zapobiec otyłości wśród dzieci i młodzieży

23.09.2019, 23:05

O tym mówią dr Irena Białokoz-Kalinowska z Wydziału Nauk o Zdrowiu Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz dietetyczka Anna Kuczkin.


Zaczyna się szczyt zachorowań na grypę - do podlaskich przychodni zgłosiło się już prawie 6 tys. chorych

13.02.2019, 15:52

W zeszłym tygodniu do podlaskich przychodni zgłosiło się prawie 6 tys. chorych. Lekarze alarmują - zaczyna się szczyt zachorowań na grypę i infekcje grypopochodne.




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS





Podaruj gwiazdkę polskim dzieciom na Białorusi

Gość specjalny Radia Białystok

No Logo na żywo w studiu Rembrandt

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok








źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok