Radio Białystok | Wiadomości | Hajnowscy cukiernicy chcą wpisania marcinka na europejską listę produktów chronionych
To pierwszy krok do zabezpieczenia tego wypieku przed podrabianiem. Wstępny wniosek o wpisanie hajnowskiego marcinka na europejską listę produktów chronionych oznaczeniem geograficznym podpisali tamtejsi przedsiębiorcy.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Teraz producenci muszą przygotować wspólny przepis.
W tej chwili opracowujemy wspólną specyfikację. Przygotowałam ją, wyliczając wszystkie surowce wykorzystywane podczas produkcji marcinka. Na razie jesteśmy na etapie przygotowania właśnie takich szczegółowych wytycznych do rejestru - mówi właścicielka Pracowni Tortów Cukrowe Fantazje w Hajnówce Joanna Bińczycka.
Właściciel cukierni Emma w Hajnówce Andrzej Borowik podkreśla, że najważniejsza w przygotowaniu hajnowskiego marcinka jest śmietana:
Istotne jest to, żeby śmietana, która znajduję się w marcinku pochodziła z Hajnówki. Ma ona specyficzny, regionalny smak - podkreśla Andrzej Borowik.
Zanim wyślemy wniosek o zabezpieczenie tego wypieku, musi minąć trochę czasu - mówi Magdalena Chirko z Urzędu Miasta w Hajnówce.
W pierwszym etapie zawarliśmy umowę konsorcyjną, a teraz trwają prace nad opracowaniem wspólnego przepisu. Jednak do wysłania wniosku jeszcze daleka droga. Musimy wykazać unikalność i wyjątkowość produktu, a to wymaga badania surowców w odpowiednich laboratoriach. Wniosek podpisało trzech hajnowskich dużych producentów. Zainteresowana współpracą jest też Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce - dodaje Magdalena Chirko.
Produktami chronionymi oznaczeniem geograficznym w Podlaskiem jest już m.in. pierekaczewnik i ser koryciński "swojski".
Ma to zapobiec podrabianiu ciasta i pomóc w promocji regionu. Władze Hajnówki chcą, by tamtejszego marcinka wpisano na europejską listę produktów chronionych oznaczeniem geograficznym.
"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi i kulinaria. Dziś zaglądamy do Puszczy Białowieskiej - stacja początkowa - Hajnówka.
Buza - popularny napój znany w Białymstoku od czasów I wojny światowej, który wytwarzany jest z kaszy jaglanej, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Na liście figuruje już 66 produktów z regionu.