Radio Białystok | Wiadomości | X edycja "Naszego kulinarnego dziedzictwa" - stuliściec zaprezentuje podlaskie
Stuliściec, korowaj weselny, listkowiec i przecier z żurawiny surowej zostały nominowane do ogólnopolskiej nagrody kulinarnej "Perła 2010". We wrześniu w Poznaniu będą reprezentować województwo podlaskie.
Dziś (26.08) w Białymstoku odbył się finał X edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów". Nominacje do"Perły" to najważniejsze wyróżnienia tego konkursu.
Stuliściec Aldony Szupszyńskiej z Puńska jest ciastem z bardzo długą historią.
Przewodnicząca komisji konkursowej Izabela Byszewska mówi, że podlaskie potrawy mają duże szanse na zdobycie ogólnopolskich "Pereł", bo są różnorodne.
Oprócz nominacji do ogólnopolskiego konkursu, wręczono też tytuły "Smaki Podlasia". Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach konkursu zdobyły: Kumpiak podlaski, Jarzębinowe warenie, Kresowa smorodinówka i Pieremiacz. (IAR, oprac. emce)
Galeria zdjęć "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów"