Radio Białystok | Wiadomości | Najlepsi kucharze świata poznają smaki Suwalszczyzny
Będą zbierać grzyby, łowić ryby a nawet polować - najwybitniejsi kucharze świata spędzą na Suwalszczyźnie 5 dni w poszukiwaniu ekologicznych produktów. Co z nich powstanie i czy podlaskie mięsa, ryby i miody trafią do menu znanych w świecie restauracji? Jest taka szansa.
Piętnastu wybitnych szefów kuchni na świecie, w tym jeden przedstawiciel Polski, od niedzieli przez 4 dni będzie szukać na Suwalszczyźnie naturalnych, ekologicznych smaków, które - jeśli przypadną im do gustu - mogą też trafić na stoły w ich restauracjach. Wszystko dzięki międzynarodowemu projektowi kulinarnemu "Cook it Raw".
Na Suwalszczyźnie kucharze mają poznawać regionalne smaki i kuchnię, w której przeplatają się ze sobą się także wpływy litewskie, tatarskie i żydowskie. Projekt "Cook it Raw”, ma za zadanie wypromować naturalne lokalne produkty różnych krajów, które można samemu zdobyć czy wyhodować. Chodzi też o to, by przygotowywać dania w sposób jak najbardziej tradycyjny, bez użycia nowoczesnych technologii.
Dzięki temu, że tegoroczna edycja projektu trafiła do Polski, mamy szanse na promocje naszej kuchni na całym świecie, bo wraz z kucharzami, Suwalszczyznę odwiedzą także producenci tradycyjnego jedzenia oraz międzynarodowi dziennikarze.
O gotowaniu na Suwalszczyźnie powstanie także film dokumentalny, a wszystko to pod honorowym patronatem pierwszej damy RP Anny Komorowskiej.
Poprzednie edycje międzynarodowego projektu kulinarnego "Cook it Raw" odbyły się m.in. we Włoszech, Danii i Japonii. (ik/kjs)
Zobacz też:
Slow foodowe atrakcje Suwalszczyzny
Smaczne atrakcje na ekotargach w Augustowie
Kulinarne warsztaty w duchu slow food w Starym Folwarku