"Gotuję, nie marnuję" to książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie
tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na
to, by resztki, zamiast do kosza, trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze
światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika,
który nie może dostać drugiego życia.
W książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc
w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie
za dużej ilości jedzenia. Poznasz także najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb,
owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić,
pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać!
Książka "Gotuję, nie marnuję" idealnie wpisuje się coraz silniejszy i świadomy w Europie oraz
Stanach Zjednoczonych trend zero waste. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność
twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują
wymyślne przepisy, a Sylwia Majcher pokaże, że recyklingowym kulinarnym bohaterem w swoim
domu może być przecież każdy. Jej przepisy są funkcjonale i, co ważne, łatwe do odtworzenia nawet
przez amatorów.
Stosując się do kilku podstawowych zasad i korzystając z tych znakomitych pomysłów, nabierzesz
wprawy w smacznym gotowaniu, nauczysz się nie tylko wykorzystywać resztki z przyrządzania
posiłków, ale także, dzięki dobremu planowaniu, spowodujesz, że tych resztek będzie się w Twojej kuchni
pojawiało coraz mniej. Odczujesz także sporą różnicą w swoim portfelu. Na plus!
Sylwia Majcher, dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl.
Zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Absolwentka studiów podyplomowych
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW W Warszawie. Autorka reportaży
i wywiadów kulinarnych. Mistrzyni kuchennej improwizacji - ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad.
Przywraca właściwe miejsce resztkom i stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Mama dwójki dzieci,
na których z sukcesami testuje swoje nieoczywiste przepisy. Regularnie w podróży, które są dla niej
nieustającym źródłem inspiracji. Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków i talerzy. Zbiera książki kucharskie
z całego świata, w nowych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca,
w których karmiącą zaskakująco. Gdy nie gotuje i nie je, biega albo jeździ na rowerze.
Prywatnie tu: tudorotasokolowska.pl
Prowadzący:
Dorota Sokołowska