Babka ziemniaczana - przepis Anny Szeszki z Moniek

23 września 2016

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Babka ziemniaczana - przepis Anny Szeszki z Moniek | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Babka ziemniaczana - przepis Anny Szeszki z Moniek.

Składniki:

3 kg ziemniaków
30-40 dkg boczku wędzonego
0,5 kg cebuli
sól, pieprz, majeranek
3-4 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
3-6 łyżek mąki pszennej
3-6 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy. W drobną kostkę kroimy boczek i podsmażamy na patelni. Potem dodajemy do niego skrojoną w kostkę cebulę i czekamy aż się zeszkli.

Do masy ziemniaczanej wbijamy cztery jajka, dodajemy około dwóch łyżek soli, łyżeczkę pieprzu i łyżkę majeranku (ilość przypraw zależna od upodobań gospodyni). Dodajemy mąkę i kaszę mannę (w zależności od gęstości masy ziemniaczanej) oraz prosto z patelni podsmażony boczek i cebulkę oraz 2 łyżki śmietany. Możemy też jeszcze dodać pieprz ziołowy.

Blachę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy na nią masę, na wierzchu układamy jeszcze cienkie plastry boczku. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 1,5h. (rr/wsz)


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok