Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

7 stycznia 2022

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla.


Składniki:

  • łosoś (sól, cukier, koperek, limonka lub cytryna, alkohol)
  • seler
  • masło
  • białe wino
  • śmietanka (30 procent)
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • cykoria
  • pomarańcza
  • miód 

Przygotowanie:

Łososia marynujemy metodą gravlax. Mięso obsypujemy mieszanką z soli, cukru, koperku. Skrapiamy limonką (lub cytryną) i alkoholem (może być wódka). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku przez dwie doby w lodówce, ale przewracamy mięso co jakiś czas (tak marynowanego łososia możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni).

Pokrojony w drobniutką kostkę seler podsmażamy na maśle, zalewamy białym winem i czekamy, aż ono odparuje. Dodajemy śmietanki, przyprawiamy solą i pieprzem, posiekanym (lub wyciśniętym) czosnkiem, posiekaną natką pietruszki. Podgrzewamy do uzyskania konsystencji risotto.

Łososia (grubość około 2 cm) smażymy na maśle, najpierw od strony skórki, delikatnie przyciskając, by mięso zachowało kształt. Po 2-3 minutach kładziemy na patelnię połowę cykorii i plaster pomarańczy. Dodajemy łyżkę miodu i chwilę jeszcze podsmażamy.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy









Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok