Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

23 stycznia 2022

fot Renata Reda
fot Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaDeser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku.



Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

200 gramów suszonych daktyli (moczymy je we wrzątku pół godziny)

tabliczka gorzkiej czekolady (może też być czekolada biała czy mleczna)

1 szklanka napoju migdałowego (może też być napój kokosowy, mleko krowie lub kozie, sok z pomarańczy, maliny, czy nawet przegotowana woda)

100 g kruchych ciasteczek (np. migdałowych)

suszona morwa biała do posypania deseru


Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z gorącą wodą (żeby nie była gorzka). Wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami zimnej wody, trochę solimy do smaku. Kaszę gotujemy pod przykryciem około 10 minut, potem gaz wyłączamy i jeszcze kilka minut czekamy, by kasza wchłonęła całą wodę. Do gorącej kaszy dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Namoczone we wrzątku daktyle (razem z wodą, w której się moczyły) blendujemy. Dodajemy do nich napój migdałowy i znowu miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy (można też dodać wanilię, orzechy czy migdały). Masę przelewamy do salaterek, posypujemy morwą i odstawiamy do lodówki, by zgęstniała (tak przygotowany deser może stać w lodówce nawet 5 dni). 

Możemy też zrobić sernik jaglany. Do tak przygotowanej masy dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez pół godziny. Sernik możemy udekorować różnymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną.

 


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska



Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok