Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

16 lutego 2022

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

filet z dorsza

czarne oliwki

pulpa pomidorowa (lub pomidory pelati)

szalotka

cukinia

winegret cytrynowy (sok z cytryny, cukier, sól, oliwa z oliwek)

komosa ryżowa

zielony groszek (mrożony)

masło

sól, pieprz, tymianek, czerwona papryka wędzona (w proszku)

bulion warzywny


Przygotowanie:

Komosę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy na sicie. Następnie gotujemy ją w bulionie warzywnym (na 100 gramów kaszy dajemy 200 ml bulionu). Gotujemy, aż woda odparuje, zdejmujemy z palnika  i dostawiamy, by kasza wchłonęła resztę bulionu. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy mrożony groszek, po chwili dodajemy ugotowaną komosę.  

Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy na kilkanaście minut.

Cukinię tniemy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki (żeby na jednym boku była skórka) i mieszamy ją z sosem - cytrynowym winegret.  

Pomidory miksujemy, dodajemy do nich czarne oliwki i podsmażone połówki szalotki (jeszcze chwilę gotujemy i przyprawiamy). Na tak przygotowany sos pomidorowy kładziemy dorsza i gotujemy pod przykrywką około 20 minut na małym ogniu.


Przeczytaj, zanim skomentujesz





Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy











Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok