Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

24 grudnia 2021

Tatar z łososia, fot. Renata Reda
Tatar z łososia, fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaTatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Składniki:

  • surowy filet z łososia
  • awokado
  • czerwona cebula
  • kawior z ikry łososia
  • świezy koperek
  • limonka (cytryna lub pomarańcza)
  • marynowana cebula
  • granat
  • alhol
  • oliwa ziołowa


Przygotowanie:

Łososia marynujemy metodą gravlax (to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowego łososia). Mięso obsypujemy mieszanką z soli, cukru, koperku. Skrapiamy limonką (lub cytryną) i alkoholem (może być wódka). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku przez dwie doby w lodówce, ale przewracamy mięso co jakiś czas (tak marynowanego łososia możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni). 

Łososia i awokado kroimy w kostkę, ale nie za drobną (100 gramów łososia, 1/4 awokado). Dodajemy 1/4 cebuli posiekanej w drobniutką kostkę, pokrojony koperek, sól, sok z limonki i troszkę kawioru. Tatara wykładamy na talerzyk, ozdabiamy marynowaną cebulką i granatem, polewamy oliwą ziołową.



Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok