Ciechanowiec - "chlebowe zagłębie" regionu

19 lipca 2019

Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu, 14.08.2016, fot. Joanna Żemojda
Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu, 14.08.2016, fot. Joanna Żemojda

Dorota Sokołowska zwiedza Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu

Z producentem produktów lokalnych Andrzejem Modzelewskim rozmawia Dorota Sokołowska

Dorota Sokołowska poszukuje wakacyjnych smaków w okolicach Ciechanowca

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Jeśli chleb - to oczywiście najsłynniejsze miejsce, czyli Ciechanowiec, z tradycją święta chleba, ale my chcemy znaleźć i innych mistrzów tego wypieku. Dorota Sokołowska ruszyła w kierunku Woli Zambrowskiej, gdzie podobno wypieka się najpyszniejszy chleb. Ale po drodze okazało się, że produkty lokalne na tej trasie, to także słynne dyskoteki, gdzie króluje disco polo i przedziwne miejscowości - Stara Litwa, Ruś Nowa, Niemyje Ząbki czy Mazury.

Dorota Sokołowska rozmawia z Andrzejem Modzelewskim, dzięki któremu od 14 lat jest wpisany na Listę Produktów Regionalnych chleb wolski. Tradycja wypieku jest bardzo długa, chleb ma kolor lekko lekko brązowy, ale najważniejsze jest to, że utrzymuje świeżość przez długie miesiące.

Ciechanowiec to miejsce, gdzie raz w roku, w okolicy 15 sierpnia, w pięknie położonym skansenie Muzeum Rolnictwa można nie tylko spróbować pysznego pieczywa, ale także obejrzeć niezwykły zabytek. Tym razem święto chleba odbędzie się 11 sierpnia.

Przepis na chleb żytni 



Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa

Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.



Zwiedzamy meczet i smakujemy tradycyjnej kuchni tatarskiej - "Wakacje ze smakiem" w Bohonikach

Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.



Pieczemy korowaj i pływamy po Bugu - "Wakacje ze smakiem" w Mielniku

We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.




 
 
Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


Oddaj krew

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok