Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

2 sierpnia 2019

Jagodzianki augustowskie w Cukierni Polikarpa Augustyniaka, fot. Monika Kalicka
Jagodzianki augustowskie w Cukierni Polikarpa Augustyniaka, fot. Monika Kalicka

Monika Kalicka podróżuje katamaranem "Swoboda" ze Studzienicznej do Przewięzi

Monika Kalicka rozmawia z dyrektor Augustowskich Placówek Kultury Anną Jastrzębską

Z wizytą w cukierni Polikarpa Augustyniaka

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, wodna stolica Polski leżąca nad dziewięcioma jeziorami, otoczona prastarą Puszczą Augustowską.  


Jagodzianki augustowskie - przebój z ponad 40-letnią historią

W Augustowie nie brakuje przysmaków, bo skoro miasto leży nad jeziorami, to ryb jest pod dostatkiem. Największym powodzeniem cieszą się sieje, sielawy i węgorze. Większość restauracji i knajpek ma w karcie potrawy z ryb – są ryby smażone, grillowane, pieczone, na parze czy w occie.

Jednak sztandarowym przysmakiem w tym mieście jest jagodzianka augustowska – wpisana na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych w 2016 roku. Jej produkcja trwa nieprzerwanie od 1973 roku, jedyne dni, kiedy właściciel cukierni Polikarp Augustyniak nie wypieka bułeczek to Boże Narodzenie, Nowy Rok i Wielkanoc.



- Tajemnica ciągłego sukcesu tego wyrobu to produkty najwyższej jakości i brak polepszaczy czy konserwantów oraz umiejętnie wyrabiane ciasto drożdżowe, którego nie można wyrabiać ani za krótko, ani za długo – podkreśla Polikarp Augustyniak.

Ważna jest też duża ilość jagód w drożdżówce, które muszą pochodzić z Puszczy Augustowskiej lub okolicznych lasów. Polikarp Augustyniak próbował jagód z innych miejsc, ale tylko te z Zielonych Płuc Polski są najsmaczniejsze.

Regionalne przepisy na drożdżowe wypieki:


Drożdżowe bułeczki 

Ciasto drożdżowe

Bułka drożdżowa

Szalona rozrywka - Mistrzostwa Polski w Pływaniu na Byle Czym z Radiem Białystok w Augustowie


Augustów to również moc wydarzeń kulturalnych i wodnych. Od ponad 20 lat na wodach rzeki Netty odbywa się impreza organizowana przez Polskie Radio Białystok i Miasto Augustów – Mistrzostwa Polski w Pływaniu na Byle Czym – Co ma pływać, nie utonie.


Zobacz program PNBC 2019

W tym roku impreza odbywa się 3 i 4 sierpnia, po zawodach konstrukcji pływających będą koncerty - naszej redakcyjnej koleżanki Magdaleny Pietruczak i Ani Dąbrowskiej.


Perełka architektury wodnej - Kanał Augustowski

Będąc w Augustowie nie można poprzestać tylko na smakowaniu kulinariów. Miasto leży nad 9 jeziorami: Necko, Białe, Sajno, Sajenek, Staw Sajenek, Studzieniczne, Rospuda, Staw Wojciechowski i Staw Księdzowski (Studzieniczański), nad którymi można plażować, pływać, korzystać też z bogatej bazy wodniackiej. Dodatkowo miasto z trzech stron otacza Puszcza Augustowska - ogromny kompleks leśny z przewagą drzew iglastych - sosen i świerków. Wiele z nich liczy ponad 120 lat. W Puszczy znajdziemy owoce, grzyby, a także ptactwo i zwierzęta. 



Oprócz tego miasto przecina unikatowa budowla wodna  – Kanał Augustowski, uznany za pomnik historii w 2007 roku. W połowie XX w. po Kanale pływał kajakiem ksiądz Karol Wojtyła, który jako papież Jan Paweł II wrócił w te okolice w 1999 roku. Przemierzył wody Kanału statkiem Tryton. Miejsce, w którym wysiadł na brzeg jeziora Studzienicznego upamiętnia figura papieża.


Podczas naszej wyprawy właśnie w Studzienicznej nasza reporterka Monika Kalicka wsiadła na jeden ze statków Żeglugi Augustowskiej – Swobodę, która odbija od brzegu Jeziora  Studzienicznego, by przez Śluzę w Przewięzi skierować się przez Jezioro Białe w kierunku portu w Augustowie. Rozmawiała tam z kapitanem statku Andrzejem Stankiewiczem, który mówił, że podróż statkiem to duża atrakcja dla turystów. Pływają zarówno starsi, dla których ta podróż ważna jest ze względu na postać Jana Pawła II, który pływał po tych wodach, ale i sporo rodzin z dziećmi, które szukają spokoju, ciszy i pięknej przyrody.



Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa

Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok