Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

9 sierpnia 2019

fot. Miłka Malzahn
fot. Miłka Malzahn

W Kuchni Dobromil z Urszulą Zawadzką i Angeliką Wińską rozmawia Miłka Malzahn

Miłka Malzahn dotarła do wsi Dobromil - zgłębia tamtejsze smaki i pyta o historię tego miejsca

Z Barbarą Goralczuk i Urszulą Zawadzką rozmawia Miłka Malzahn

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil” Chyba, że akurat nikt nie jest głodny. Chyba, że nie ma ochoty na odpoczynek. I na drożdżówkę. I na pierożka. I chłodnik.

 Najpierw jednak warto poznać historię pobliskich wsi, bo jest i ciekawa, i tajemnicza, o czym opowiada poetka oraz znawczyni lokalnych dziejów - Barbara Goralczuk.

Oczywiście tereny te stawiały na własne smaki i w dni ważne, świąteczne jadało się tutaj... gęsinę. Mięso gęsi wciąż pojawia się na tutejszych stołach, chociaż konkretne przepisy raczej się nie zachowały. O gęsinie zaś wciąż przypominają Urszula Zawadzka i Angelika Wińska prowadzące „Kuchnię Dobromil”.

Na tych terenach dodatkiem do gęsiny lub kaczki były grzyby z pobliskich lasów, jagody, borówki suszone jabłka.

W „Kuchni Dobromil” stawia się jednak na pyszne pierogi z gęsiną, co też bardzo gości cieszy. Specjalnością tego miejsca są ”smaki dzieciństwa”: proste potrawy sporządzane ze świeżych produktów, nieprzekombinowane i podane w nowoczesny sposób. Tak samo cieszą oko jak i ciało.

Tego lata w „Kuchni  Dobromil” już smaży się konfitury do jesiennych wypieków. Na razie królują mirabelki, ale perspektywy konfiturowe są nieograniczone tak, jak jesienne smaki. A we wsiach Mokre i Dobromil gościła Miłka Malzahn.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa

Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.



Zwiedzamy meczet i smakujemy tradycyjnej kuchni tatarskiej - "Wakacje ze smakiem" w Bohonikach

Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.



Pieczemy korowaj i pływamy po Bugu - "Wakacje ze smakiem" w Mielniku

We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.



Raj pełen jabłek - "Wakacje ze smakiem" w Sadzie Zaścianki

Odwiedzamy Sad Zaścianki - autem to kilka minut od centrum Białegostoku. Miejsce tuż za miastem, ale oddzielone ścianą lasu i łąkami.




 
 
Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

Pływanie na Byle Czym - Pływające co nieco

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok