Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

8 sierpnia 2019

Kraina Otwartych Okiennic, fot. Monika Kalicka
Kraina Otwartych Okiennic, fot. Monika Kalicka

Tołkanica i pieczone gołąbki - przysmaki wegetariańskiej kuchni państwa Stepaniuków

O atrakcjach turystycznych Krainy Otwartych Okiennic Monika Kalicka rozmawia z Mirosławem Stepaniukiem

Monika Kalicka odwiedza gospodarstwo agroturystyczne "Raduha" w Krainie Otwartych Okiennic

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić. Położona jest w dolinie Narwi, między Hajnówką, a Białymstokiem. Szlak wiedzie przez trzy unikatowe pod względem architektonicznym wsie: Trześciankę, Soce i Puchły. Wyróżniają się one kunsztownymi zdobieniami drewnianych domów: kolorowymi okiennicami, wiatrownicami, narożnikami i szczytami.

Kraina Otwartych Okiennic to projekt działający od 2001 roku. Został stworzony po to, aby zachować krajobraz kulturowy doliny rzeki Narew oraz miejscowości położonych w sąsiedztwie Puszczy Białowieskiej.

Oprócz pięknie zdobionych, drewnianych domostw, zachwycają też zabytkowe kapliczki prawosławne oraz cerkwie. W Puchłach znajduje się cerkiew pw. Opieki Matki Bożej z 1913 roku - jeden z najpiękniejszych obiektów sakralnych doliny Narwi.

Monika Kalicka odwiedziła gospodarstwo agroturystyczne Bożeny i Mirosława Stepaniuków w Puchłach, leżące naprzeciwko tej cerkwi. Mirosław Stepaniuk to również przewodniczący zarządu Stowarzyszenia "Dziedzictwo Podlasia". 

- Kiedy zaczynaliśmy działalność, w gminie Narew nie było ani jednej agroturystyki, więc zaprosiliśmy specjalistów od turystyki wiejskiej. Wtedy zaczęliśmy szkolenie dla chętnych, było 40 osób z terenu gminy i na objazdach terenowych, pomysł "Krainy otwartych okiennic" jako produktu turystycznego i narzędzia też w ochronie dziedzictwa kulturowego się zrodził - mówi Mirosław Stepaniuk.

Turyści doceniają w tym miejscu przede wszystkim spokój, ciszę i ciemne niebo - to turystów w pierwszej kolejności zachwyca.

- Pomijając te aspekty powiedzmy krajobrazowe, kulturowe, to jak przyjadą, to czasami jest tak, że oni nie chcą się ruszać, chcą po prostu być wyluzowanym w tej ciszy. W nocy bardzo często oglądają gwiazdy, jak jest pogodne niebo, to jest taki standard pobytu.


Co jeszcze może robić turysta w Krainie Otwartych Okiennic?

- Najlepszy sposób na zwiedzanie to pieszo i rowerowo. Stąd możemy wyjść zarówno nad rzekę, jeżeli ktoś na przykład chce obserwować ptaki - to jest świetne miejsce niedaleko - mamy pasące się stada koników polskich - tarpanu, czerwonych krów - bardzo już dzisiaj rzadkiej rasy. Bardzo wiele osób lubi takie wyjścia terenowe, czasami robią ponad 20 kilometrów, rowerem można zrobić nawet do 50. W promieniu kilkunastu km mamy skit, który jest położony nad Narwią, samą Narew, przejeżdżamy na drugą stronę - można kładką też przejść w Ańcutach, możemy objechać te 3 wsie. Mamy w pobliżu miejscowość Kaniuki, w której można odwiedzić naszego znanego rzeźbiarza ludowego Włodzimierza Naumiuka. Mamy w tych wsiach specyfikę Podlasia - prawosławie, czyli parę obiektów sakralnych, mamy najpiękniejszą cerkiew drewnianą na Podlasiu w Puchłach - poleca Mirosław Stepaniuk.


Co dobrego na stole?

Państwo Stepaniukowie są wegetarianami, więc ich kuchnia to często wariacje na temat tradycyjnych podlaskich potraw. 

Pani Bożena przygotowała tołkanicę - czyli gotowane, tłuczone ziemniaki, zapiekane w piecu chlebowym (bez skwarek z boczku, za to ze smażoną cebulą). Tołkanicę podała do pieczonych gołąbków z pieczarkami, papryką, ryżem i dużą ilością przypraw.

Tołkanica wg przepisu Urszuli Szwarc z Hajnówki

Gołąbki w kiszonych liściach kapusty Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek 

Gołąbki - przepis Jolanty Marchel z Bombli 



Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa

Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.



Zwiedzamy meczet i smakujemy tradycyjnej kuchni tatarskiej - "Wakacje ze smakiem" w Bohonikach

Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.



Pieczemy korowaj i pływamy po Bugu - "Wakacje ze smakiem" w Mielniku

We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.



Raj pełen jabłek - "Wakacje ze smakiem" w Sadzie Zaścianki

Odwiedzamy Sad Zaścianki - autem to kilka minut od centrum Białegostoku. Miejsce tuż za miastem, ale oddzielone ścianą lasu i łąkami.




 
 
Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

Pływanie na Byle Czym - Pływające co nieco

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok