Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

5 sierpnia 2019

fot. Miłka Malzahn
fot. Miłka Malzahn

O tradycjach używania ziół opowiada Aneta Grzegorzewska

Miłka Malzahn w poszukiwania ziołowych smaków dotarła do siedliska we wsi Knyszewicze

O ziołach opowiada podlaska zielarka Agnieszka Prymaka

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom". Przemierzając tereny w okolicach Sokółki i Krynek trafiła do Zielskiej Koloni.

Tam o możliwościach i szerokim zastosowaniu roślin opowiadała jej Agnieszka Prymaka, podlaska zielarka, autorka wielu zdrowotnych receptur i warsztatów propagujących wiedzę o zielarstwie. Jest między innymi kontynuatorką tradycji fermentowania herbaty zwanej: Iwan Czaj.

Zielska Kolonia jest miejscem, w którym odbywają się rozmaite warsztaty, tym razem spotkaliśmy tam Anetę Grzegorzewską, propagatorkę wiedzy o starych, ludowych obyczajach, która  przybliżyła tradycje nie tylko kulinarnego używania ziół, ale i sporządzania lalek-motanek. 

Ponieważ nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżo zebranych ziół, nawet jeśli nie jesteśmy miłośnikami gotowania - zachęcamy do wyprawy na podlaskie łąki. Zaś do Zielskiej Kolonii i do zielarki Agnieszki Prymaki można trafić szukając strony siedliska na Facebooku lub kierując się w stronę wsi Knyszewicze.



Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa

Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.



Zwiedzamy meczet i smakujemy tradycyjnej kuchni tatarskiej - "Wakacje ze smakiem" w Bohonikach

Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.



Pieczemy korowaj i pływamy po Bugu - "Wakacje ze smakiem" w Mielniku

We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.



Raj pełen jabłek - "Wakacje ze smakiem" w Sadzie Zaścianki

Odwiedzamy Sad Zaścianki - autem to kilka minut od centrum Białegostoku. Miejsce tuż za miastem, ale oddzielone ścianą lasu i łąkami.




 
 
Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

Pływanie na Byle Czym - Pływające co nieco

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok