Raj pełen jabłek - "Wakacje ze smakiem" w Sadzie Zaścianki

29 lipca 2019

Wakacje ze smakiem w Sadzie Zaścianki - Fot. Olga Gordiejew
Wakacje ze smakiem w Sadzie Zaścianki - Fot. Olga Gordiejew

Na bazie octu w Sadzie Zaścianki produkuje się Oktimel - więcej w relacji Olgi Gordiejew

W Sadzie Zaścianki produkuje się zdrowy ocet jabłkowy - relacja Olgi Gordiejew

O pracy w sadzie jabłoniowym z Martą Puchalską Tupaj i jej mężem Łukaszem rozmawia Olga Gordiejew

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


"Jedni w sobotę wspinają się na skałki, albo leniuchują, a inni tłoczą soki".

W "Wakacjach ze smakiem" odwiedzamy Sad Zaścianki. Gospodarstwo położone tuż za granicami Białegostoku, otulone lasem i  łąkami, w którym Marta i Łukasz spędzają weekendy w tłoczni.  Do realizacji swojej owocowej pasji wykorzystują soboty i niedziele, bo w tygodniu pracują w innym miejscu

Samodzielnie wytwarzają naturalne soki oraz wyjątkowy, niefiltrowany ocet jabłkowy. Przekonują innych o zdrowotnych właściwościach jabłek, które oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają zęby, zapobiegają miażdżycy, chronią przed zawałem. Pokazują, że ten wspaniały owoc nie tylko możemy zjadać na surowo, ale smakuje również pod wieloma innymi postaciami.

Z gospodarzami Sadu Zaścianki Martą Puchalską - Tupaj i jej mężem Łukaszem - rozmawiała Olga Gordiejew.




Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa

Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.



Zwiedzamy meczet i smakujemy tradycyjnej kuchni tatarskiej - "Wakacje ze smakiem" w Bohonikach

Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.



Pieczemy korowaj i pływamy po Bugu - "Wakacje ze smakiem" w Mielniku

We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.




 
 
Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

Pływanie na Byle Czym - Pływające co nieco

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok