Drożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej

27 października 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaDrożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Drożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej


Składniki:

  • 3 i pół szklanki drobnej mąki pszennej (np. 450 ml)
  • około 130 gramów masła
  • szklanka mleka
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru (ewentualnie także jakiś olejek zapachowy albo skórka z pomarańczy lub cytryny)
  • 3 jajka
  • konfitura z róży

Przygotowanie:

Mąkę należy dobrze przesiać przez sitko (2-3 razy), żeby była dobrze napowietrzona. W garnku topimy masło, wlewamy do niego mleko, lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier (możemy też dodać olejek zapachowy albo skórkę z pomarańczy lub cytryny). Tak przygotowaną miksturę wlewamy do mąki i dodajemy jajka. Ugniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. 

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę/półtorej. Po wyrośnięciu, znowu je dokładnie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 60 cm. Placek smarujemy konfiturą i zwijamy w rulonik, który następnie tniemy na kawałki o średnicy 2-3 centymetrów. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Znowu czekamy, aż ciasto urośnie (w lekko nagrzanym piekarniku około 40 minut). Potem włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (bez termo obiegu). Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, aż się zarumienią. Po ich wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu smarujemy je lukrem. 


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok