Radio Białystok | Magazyny | Wakacje ze smakiem | Tradycyjne smaki Sokólszczyzny, m.in. klinek i chleb na zakwasie
Aby dowiedzieć się, jak powstają odwiedziliśmy miejscowości Ostrowie oraz Sadek. W pierwszej z nich pani Halina Raducha opowiadała nam o klinku i o tradycji jego wyrobu sięgającej kilku pokoleń. We wsi Sadek spotkaliśmy się z Karoliną i Józefem Strójkowskimi. Ich specjalność to między innymi tradycyjny żytni chleb. Wysłuchaliśmy niezwykłej opowieści o zamiłowaniu do tradycji jego wypieku.
Promowaniem wyrobów z okolicy Dąbrowy Białostockiej zajmuje się działające na tych terenach Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego. Co popularyzują? O tym opowiada nam działająca bardzo aktywnie w tej organizacji Halina Raducha.
O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.
Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.
W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.
"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.
Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".
W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.
Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.
Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.
We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.