Radio Białystok | Wiadomości | Młodzież z łomżyńskiej "Wety" uczyła się przygotowania potraw z dziczyzny

Młodzież z łomżyńskiej "Wety" uczyła się przygotowania potraw z dziczyzny

autor: Adam Dąbrowski

23.11.2021, 17:15, akt. 17:22

Młodzież ucząca się gastronomii w łomżyńskiej "Wecie" miała okazję nauczyć się przygotowania potraw z dziczyzny.

fot. Adam Dąbrowski
fot. Adam Dąbrowski


0:00
0:00
Młodzież z łomżyńskiej "Wety" uczyła się przygotowania potraw z dziczyzny - relacja Adam Dąbrowskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pomysłodawcami projektu byli Urząd Marszałkowski i lokalne oddziały Polskiego Związku Łowieckiego, a panie z kół gospodyń wiejskich wcieliły się w rolę nauczycielek.

Gospodynie m.in. z Radziłowa, Jankowa-Młodzianowa i Przybyszyna mają już co najmniej kilkuletnie doświadczenie w przygotowywaniu potraw z dziczyzny jako towarzyszki życia myśliwych.

Natomiast dla uczniów Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących kształcących się w kierunku gastronomicznym to zupełna nowość – z takim mięsem zetknęli się po raz pierwszy w trakcie nauki.

Przygotowane wspólnie potrawy degustowali specjaliści w tej dziedzinie – m.in. łowczy z Białegostoku, Łomży i Suwałk, nadleśniczy i dyrektor hotelu, a wszystkie przepisy – jak zapewniła dyrektor szkoły – znajdą się także na stronie internetowej.

| red: maj

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


W stolicy województwa podlaskiego zainaugurowano Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku

21.11.2021, 06:49

To nowa atrakcja na turystycznej mapie miasta. W stolicy województwa podlaskiego oficjalnie zainaugurowano Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku. W 18 lokalach gastronomicznych będzie można znaleźć białostockie przysmaki kuchni międzywojennej.


Producenci żywności z Podlasia spotkali się z Karolem Okrasą

29.10.2021, 17:20

Choć wiele podlaskich produktów jest już znanych w Polsce, to nie słyszała o nich Europa i świat i trzeba to zmienić - uważają uczestnicy piątkowego (29.10) spotkania w Urzędzie Marszałkowskim w Białymstoku.


Najlepsze regionalne potrawy na Smak Off Piątnica

25.09.2021, 16:37

Najlepsze regionalne potrawy przyrządzone przez mieszkańców wybierze jury konkursu Smak Off Piątnica.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego





źródło: nbp.pl
A TO CIEKAWE
25.04.2024, 09:53, akt. 12:37

Polski złoty ma już 100 lat











źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok