Radio Białystok | Wiadomości | Zdrowie zaczyna się na talerzu. Akademia Łomżyńska z edukacją dla młodzieży
Czy pizza może być zdrowa? Okazuje się, że tak, jeżeli jest zrobiona z odpowiedniej jakości produktów. Między innymi o tym jak je wybrać i na co zwracać uwagę podczas zakupów mówili wykładowcy Akademii Łomżyńskiej.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pracownicy Akademii Łomżyńskiej zorganizowali wykłady, ale też piknik, podczas którego przekazywali swoją wiedzę uczniom łomżyńskich szkół.
Trzeba zastąpić cukier owocami, bo to jest zdrowszy cukier. Ograniczyć mięso, jeść białe mięso i większość warzyw. A także trzymać proporcjonalność dań i pić dużo wody - mówi uczennica Technikum Weterynaryjnego w Łomży.
Spotkanie w Akademii to już trzecia edycja kampanii edukacyjnej pod hasłem "Bezpieczeństwo Żywności" mówił dr Piotr Karpiński z Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Łomżyńskiej.
Musimy patrzeć na termin przydatności do spożycia, etykiety, co jest na opakowaniu, jak przechowywać żywność. Uważać, żeby nie była żywność fałszowana, żeby była ze sprawdzonego, pewnego źródła i przebadana. W czasie imprezy były przygotowywane u nas dania, między innymi pizza czy grochówka, babka ziemniaczana. I pokazywaliśmy jak to robić bezpiecznie i zdrowo - mówi dr Piotr Karpiński.
Chcemy edukować młodzież. Tak, żeby wiedziała co można jeść, czego nie powinniśmy spożywać. Jest to ważne. My dbamy o to, żeby promować rozwiązania, które są ekologicznymi od producenta do stołu - mówił rektor Akademii Łomżyńskiej prof Dariusz Surowik.
Jednocześnie w piątek (6.06) studenci Akademii Łomżyńskiej obchodzili pierwsze święto swojej uczelni.
To była okazja do wymiany doświadczeń i poznania innych producentów z regionu. Podczas spotkania w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku około 60 osób otrzymało zaświadczenia potwierdzające, że są w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Ten spis tworzony jest od 2018 roku.
W kalendarzu wciąż mamy zimę, ale w przyrodzie coraz wyraźniej czuć wiosnę. Ptaki ćwiczą gamy i stroją się na wiosenne trele, wiatr jest coraz cieplejszy, a marcowe dni stają się coraz dłuższe. Ale warto pamiętać, że zima pewnie nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa - zgodnie zresztą z przysłowiem: w marcu jak w garncu.
Czy tylko Polacy znają zupę szczawiową? Dlaczego nie przyjęło się w naszym kraju jedzenie koniny? Która z kuchni z różnych epok była najsmaczniejsza? Andrzej Fiedoruk pisze o tym, jak tworzyła się polska kuchnia.