Radio Białystok | Wiadomości | Nalewka na pędach z sosny czy kiszona główka kapusty wśród najlepszych podlaskich smaków

Nalewka na pędach z sosny czy kiszona główka kapusty wśród najlepszych podlaskich smaków

1.08.2012, 15:56, akt. 15:56

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Udział w takich konkursach to promocja regionu, ale przede wszystkim naszych kulinarnych tradycji. W Białymstoku w 12. edycji finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów wzięło udział ponad 70 wystawców. Przygotowali ponad 100 potraw - kulinarnych perełek Podlasia. Wszyscy zgodnie podkreślają, że udział w takich imprezach jest bardzo opłacalny.

Podlaskie produkty nagrodzono w kilku kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i inne produkty regionalne, takie jak np. farsze.

Wygrały między innymi: kindziuk sokólski, nalewka na pędach z sosny czy kiszona główka kapusty.

Wyłonione najciekawsze produkty tradycyjne zmierzą się w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra Food w Poznaniu.

Dołączą one do zarejestrowanych w województwie podlaskim produktów tradycyjnych, takich jak między innymi: Ogórek Herbowy z Kruszewa, Ser Koryciński, Ser z Wiżajn, Ser Narwiański, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kumpia Wieprzowa z Komina, Kindziuk z Puńska, Kiszka Ziemniaczana, Chleb Żytni Wolski, Miód z Sejneńszczyzny, Lipiec Białowieski, Mrowisko czy też Makowiec z Ejszeryszek.

Zwycięzcy:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

1. Produkty i przetwory mięsne - Łukasz Ancypo (kindziuk sokólski)
2. Produkty i przetwory z ryb - Urszula Grajewska (sielawa wędzona)
3. Produkty mleczne - Halina Raducha (klinek dąbrowski)


II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

1. Przetwory owocowe - Joanna Dołżyńska (powidła z czarnych jagód)
2. Przetwory warzywne - Władysław Gryka (kapusta kiszona w główkach)
3. Produkty zbożowe - Ewa Dec (chleb żytni na zakwasie)
4. Wyroby cukiernicze - Regina Pik (ciasto Napoleon "Napoleona")

III. Napoje regionalne

Podkategorie:

1. Napoje bezalkoholowe - Joanna Jakubiuk (buza)
2. Napoje alkoholowe - Biruta Zimnicka (nalewka na pędach sosny)

(rr/kjs)

Zobacz też:
Co jest najsmaczniejsze w Podlaskiem? Znamy wyniki konkursu


PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz



ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok