Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości Łomża | Smak, który znają tylko w Borkowie. 5. Dzień Sibrzaka
5. Dzień Sibrzaka organizuje Koło Gospodyń Wiejskich z Borkowa koło Kolna. To lokalna potrawa, którą przygotowuje się tylko w tej miejscowości.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Mają unikatowy smak i są smażone w wyjątkowy sposób. Sibrzaki to placki przygotowywane tylko w Borkowie koło Kolna.
W miejscowości, w niedzielę (31.08) przy bibliotece trwa Dzień Sibrzaka. Można spróbować jak smakuje, ale także nauczyć się jak go przygotować.
Obok warsztatów kulinarnych organizatorzy przygotowali też piknik rodzinny i atrakcje dla najmłodszych.
Borkowskie sibrzaki - przepis Anny i Wiesławy Cudnik ze wsi Borkowo
Kilkadziesiąt produktów regionalnych przygotowali producenci i koła gospodyń wiejskich z całego woj. podlaskiego. W ramach kolejnej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" prezentują je w Marianowie.
Dwieście stoisk, w tym ponad dwadzieścia z wyrobami piekarniczymi, obrzędy żniwne, parada zabytkowych maszyn i konkursy dla wszystkich uczestników - to tylko część atrakcji Podlaskiego Święta Chleba, które w niedzielę (10.08) odbywa się w Ciechanowcu.
Królowała babka i kiszka, ale nie zabrakło też chłodnika czy serów. Już po raz czwarty kucharze rywalizowali w światowych mistrzostwach w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Jak co roku, impreza pod supraskim amfiteatrem zgromadziła tłumy.