Radio Białystok | Wiadomości | V Wielkie Białostockie Śledzikowanie

V Wielkie Białostockie Śledzikowanie

27.10.2016, 22:03, akt. 22:03

V Wielkie Białostockie Śledzikowanie, foto: Sylwia Krassowska
V Wielkie Białostockie Śledzikowanie, foto: Sylwia Krassowska

Można było spróbować potraw ze śledzia w różnych kompozycjach oraz wysłuchać historii śledzia i jego roli w naszej kulturze.

W Białymstoku po raz piąty odbyło się "Wielkie Białostockie Śledzikowanie".

Główną częścią imprezy był konkurs na najsmaczniejszą potrawę ze śledzia oraz na najlepszą do niego nalewkę. Swoje wyroby prezentowały restauracje i zakłady gastronomiczne oraz osoby prywatne.

Wśród zawodowców pierwsze miejsce oraz tytuł Wiekiego Śledziomistrza zdobył Folwark Nadawki za sałatkę śledziową z pieczonym burakiem w miodzie. Drugie miejsce zdobyła firma "Rekin" za śledzia wiosennego, a trzecie restauracja Kawelin za śledzia z cebulą, jabłkiem i kaparami.

W kategorii Kuchnia Domowa zwyciężyła i tytuł Kawalera Śledziowego Ogona otrzymała Bożena Tioskow za przyrządzenie "śledzia mamy".

Publiczność uznała, że najlepszą potrawą był śledź po litewsku Elżbiety Goworko. Otrzymała ona tytuł Opiekuna Śledziowego Smaku.

Grand Prix V Festiwalu Śledzia zdobyła firma "Rekin".

W konkursie na najlepszy trunek pod śledzia, główną nagrodę - Wielką Karafkę Prezesa - Polska Akademia Smaku przyznała Dariuszowi Ochrymiukowi.

Podczas "Wielkiego Białostockiego Śledzikowania" odbyły się warsztaty nalewek. Andrzej Fiedoruk zaprezentował zaś swoją najnowszą książkę "Historia podlaskich smaków".

Organizatorem Święta Śledzia, które odbyło się w Restauracji Kawelin, jest Stowarzyszenie Dorzecze. (rr/sk)

Nagrodzeni:

W kategorii Gastronomia:
I miesjce oraz tytuł Wielkiego Śledziomistrza - "Folwark Nadawki" za sałatkę śledziową z pieczonym burakiem w miodzie,
II miesjce - "Rekin" za śledzia wiosennego,
III miejsce - Restauracja "Kawelin" za śledzia w śmietanie z cebulką i kaparami na jabłku marynowanym w winie i białej gorczycy z czipsem ziemniaczanym.

W kategorii Kuchnia Domowa:
I miejsce oraz tytuł Kawalera Śledziowego Ogona - Bożena Tioskow za "śledź mamy",
II miejsce - Katarzyna Pierwienis za "pesto śledziowe",
III miejsce - Jarek Tioskow za "śledzie taty".

Nalewki:
I miejsce - "mlekówka" - Ochrymiuk Dariusz,
II miejsce - "nalewka wieloowocowa" - Goworko Jan,
III miejsce - "miodówka" - Łupiński Janusz.


PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz



ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok