Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Soczewiaki - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Soczewiaki - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin
Składniki:
soczewica
ziemniaki
mąka pszenna
jajko
olej
sól, pieprz, tymianek, chili, papryka, imbir
bułka tarta
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody z przyprawami (sól, pieprz, tymianek, odrobina imbiru). Po ugotowaniu możemy jeszcze doprawić i zmielić, by farsz był gładki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (po wystudzeniu) ubijamy i ugniatamy z mąką (w proporcjach 2:1) oraz z jajkiem. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kotlety, które nadziewamy farszem. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju. Podajemy na ciepło np. z sosem grzybowym lub ze skwarkami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda