Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pączki - przepis Izabeli Chwiećko z Laskowszczyzny w gminie Korycin
Składniki:
2 szklanki mleka,
10 dkg drożdży świeżych,
margaryna,
7 żółtek,
cukier,
cukier waniliowy,
2 kieliszki wódki,
1 kg mąki,
olej rzepakowy i smalec (do smażenia, w proporcjach 1:1)
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy dwie szklanki mleka, dodajemy kostkę drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły. Topimy 3/4 kostki margaryny (nie może być gorąca, musimy odczekać, by przestygła). Do miski wbijamy siedem żółtek, dodajemy 6 płaskich łyżek cukru i łyżkę cukru waniliowego. Składniki roztrzepujemy widelcem. Następnie do tej masy jajecznej dodajemy drożdże z mlekiem i roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy też dwa kieliszki wódki. Na koniec wsypujemy kilogram przesianej mąki. Potem dość długo wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i na stolnicy posypanej mąką formujemy wałek. Tniemy z niego mniejsze kawałki, na dłoni formujemy placki, nadziewamy je konfiturą, sklejamy w kulę i kładziemy na stolnicy. Polepione pączki muszą jeszcze trochę wyrosnąć, by smażyć je na rozgrzanym tłuszczu (połowa oleju, połowa smalcu). Tłuszcz nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, bo ciasta z wierzchu będzie spalone, a w środku surowe. Pączki smażymy po kilka minut z obu stron. Podajemy obsypanego cukrem pudrem lub polanego lukrem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda