Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ciasto ze śliwkami - przepis Elżbiety Wróblewskiej z Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
4 jajka
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
masło roślinne bądź margaryna
śliwki
cukier
orzechy
Przygotowanie:
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka wrzucamy do miski i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i masło roślinne. Całość zagniatamy. Część ciasta należy zamrozić. Będzie przeznaczona na kruszonkę. Pozostałą cześć ciasta rozgniatamy na cienki placek i kładziemy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem. Na placek nakładamy śliwki, najlepiej skórką do dołu - wówczas mniej soku wypływa do ciasta. Następnie ubijamy pianę z białka jajek. Należy ją ubić na sztywno - w trakcie miksowania dodajemy do niej niepełną szklankę cukru.
Na śliwki nakładamy ubitą pianę. Na wierzch sypiemy kruszonkę, mogą się tam znaleźć również orzechy. Ciasto wkładamy do piekarnika. Temperaturę należy ustawić na 170 stopni C. Ciasto pieczemy około 40 min.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda