Czebureki - przepis Emilii Jabłońskiej z Tykocina

21 maja 2017

Czebureki Emilii Jabłońskiej z Tykocina, fot. Renata Reda
Czebureki Emilii Jabłońskiej z Tykocina, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Przepis na czebureki podaje Emilia Jabłońska z Tykocina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

ciasto: mąka, przegotowana, gorąca woda, olej

farsz: mięso wołowe i wieprzowe (1:1). cebula, czosnek, rosół mięsno-warzywny, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy drobno posiekaną sporą ilość cebuli i startego czosnku (też spora ilość).

Przyprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy ze sporą ilością rosołu.

Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy odrobinę oleju i zagniatamy ciasto. Po rozwałkowaniu go (niezbyt cienko), wykrawamy duże kręgi (wielkości małego talerzyka), które nadziewamy farszem. Po sklejeniu pieroga, brzegi dociskamy jeszcze widelcem. Smażymy na głębokim tłuszczu, po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem chrzanowym, czy czosnkowym.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok