Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kompot z czarnego z bzu i kotlety z kapusty kiszonej - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na kompot:
Składniki na kotlety:
Przygotowanie kompotu:
Dokładnie umyty bez bardzo długo gotujemy w wodzie bez przykrywki, słodzimy na przykład cukrem trzcinowym, można dodać soku z cytryny.
Przygotowanie kotletów:
Wyciśniętą kiszoną kapustę drobno kroimy i trochę dolewając wody, podsmażamy na patelni do miękkości. Jak wystygnie dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Farsz powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie placuszki układamy na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Pieczemy krótko z obu stron, aż kotlety się zarumienią.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda