Kompot z czarnego z bzu i kotlety z kapusty kiszonej - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej

22 września 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Kompot z czarnego z bzu i kotlety z kapusty kiszonej - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej

Składniki na kompot:

  • czarny bez
  • cukier

Składniki na kotlety:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 5 jajek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie kompotu:

Dokładnie umyty bez bardzo długo gotujemy w wodzie bez przykrywki, słodzimy na przykład cukrem trzcinowym, można dodać soku z cytryny.

Przygotowanie kotletów:

Wyciśniętą kiszoną kapustę drobno kroimy i trochę dolewając wody, podsmażamy na patelni do miękkości. Jak wystygnie dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Farsz powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie placuszki układamy na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Pieczemy krótko z obu stron, aż kotlety się zarumienią.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl












źródło: www.radio.bialystok.pl​