Gęsina - przepis Dawida Siniło z Tykocina

4 listopada 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Gęsina - przepis Dawida Siniło z Tykocina

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • nogi gęsi
  • tłuszcz z gęsi
  • czosnek, lubczyk, sól, pieprz, majeranek
  • dynia, chili, imbir
  • buraki czerwone, miód, masło
  • solone orzeszki ziemne, żurawina, rukola

Przygotowanie:

Zamarynowane wcześniej nogi (w soli, pieprzu, lubczyku, majeranku i czosnku) gotujemy w tłuszczu z gęsi 3-4 godziny. Tak przygotowane mięso smarujemy marynatą miodowo-musztardową i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Podajemy z puree z dyni i z burakami, które wcześniej upiekliśmy. 

By przygotować puree należy obrać dynię i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z odrobiną oleju i cienkimi plasterkami imbiru oraz ostrej papryczki oraz doprawić solą. Umyte buraki posmarowane masłem pieczemy około godziny zawinięte w folię aluminiową. Dynię pieczemy w 180 stopniach Celsjusza (aż będzie miękka). Potem ją przecieramy przez sitko razem z imbirem i papryką. Przed podaniem puree podgrzewamy. Upieczone buraki kroimy na wiórki, podgrzewamy na maśle i karmelizujemy miodem. Na talerzu układamy puree, buraczki (które posypujemy posiekanymi orzeszkami). Na buraczki kładziemy nogę gęsi. Danie można ozdobić jeszcze startą żurawiną i rukolą.    


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl







Ciasto szpinakowe - przepis Dominiki Baszeń z Białegostoku

Atrakcyjnie wygląda i jest też dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do diety dziecka.






źródło: www.radio.bialystok.pl​

Polskie Radio Białystok Polskie Radio Białystok

      


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok