Gęsina - przepis Dawida Siniło z Tykocina

4 listopada 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Gęsina - przepis Dawida Siniło z Tykocina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • nogi gęsi
  • tłuszcz z gęsi
  • czosnek, lubczyk, sól, pieprz, majeranek
  • dynia, chili, imbir
  • buraki czerwone, miód, masło
  • solone orzeszki ziemne, żurawina, rukola

Przygotowanie:

Zamarynowane wcześniej nogi (w soli, pieprzu, lubczyku, majeranku i czosnku) gotujemy w tłuszczu z gęsi 3-4 godziny. Tak przygotowane mięso smarujemy marynatą miodowo-musztardową i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Podajemy z puree z dyni i z burakami, które wcześniej upiekliśmy. 

By przygotować puree należy obrać dynię i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z odrobiną oleju i cienkimi plasterkami imbiru oraz ostrej papryczki oraz doprawić solą. Umyte buraki posmarowane masłem pieczemy około godziny zawinięte w folię aluminiową. Dynię pieczemy w 180 stopniach Celsjusza (aż będzie miękka). Potem ją przecieramy przez sitko razem z imbirem i papryką. Przed podaniem puree podgrzewamy. Upieczone buraki kroimy na wiórki, podgrzewamy na maśle i karmelizujemy miodem. Na talerzu układamy puree, buraczki (które posypujemy posiekanymi orzeszkami). Na buraczki kładziemy nogę gęsi. Danie można ozdobić jeszcze startą żurawiną i rukolą.    


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok