Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa kurkowa - przepis Jolanty Marchel z Bombli w gminie Korycin
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- filety z piersi kurczaka
- kurki, seler, pietruszka, cebula, marchew, ziemniaki, seler, czosnek
- śmietanka 30 %, śmietankowy serek topiony, masło klarowane
- sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Do zimnej wody wkładamy filety, po zagotowaniu wody, zbieramy łyżką szumowinę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Po ugotowaniu mięsa wyjmuje je i do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki marchew, kawałki selera i całą pietruszkę. Gotujemy, aż będą miękkie ziemniaki. Wyjmujemy seler i pietruszkę. Do zupy dodajemy przesmażone na maśle z czosnkiem kurki i pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Po zagotowaniu zupy, dodajemy śmietankę i serek topiony. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. czekamy aż serek roztopi się. Dodajemy świeżą natkę pietruszki.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda