Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Placuszki ziemniaczane - przepis Krystyny Kłopotowskiej ze wsi Moszczona Pańska w gminie Nurzec Stacja
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Placuszki ziemniaczane - przepis Krystyny Kłopotowskiej ze wsi Moszczona Pańska w gminie Nurzec Stacja.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki (np. pozostałości po obiedzie) przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną w proporcjach 4:1. Ugniatamy jednolitą masę, z której robimy dość grube wałeczki. Ugniatamy je, tniemy na małe kawałki i obsmażamy z każdej strony (co chwila przewracamy, by nie przypaliły się). Możemy podawać jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do barszczu czy dań mięsnych i surówek.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda