Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kartacze z serem - przepis Danuty Pilarek z Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- ser twarogowy
- cebula
- pieprz i sól
- jajka
- mięso
- gotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Mielone mięso podsmażamy z cebulą. Do sera dodajemy pieprz, pokrojoną cebulę i żółtko jajka. Aby wyrobić ciasto, do ugotowanych ziemniaków sypiemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy sól i jajko. Ciasto ugniatamy tak, żeby było miękkie, faszerujemy mięsem bądź serem. Kartacze wrzucamy do gotującej się wody. Wyjmujemy, kiedy wypłyną na wierzch. Kartacze możemy podawać ze skwarkami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda